Corona eller ej: Ledigheden i Assens falder til laveste niveau i 14 år

Største fald i den fynske ledighed siden 2007. Men der er behov for at få flere langtidsledige i job.

Der er glæde i Assens for tiden.

Kommunen er en af de fynske kommuner, der har fået flest i job trods corona-krisen.

Kun tre procent af kommunens arbejdsstyrke er i øjeblikket uden job - det er én procent under landsgennemsnittet og kun marginalt dårligere end Middelfart med base i det driftige Trekant-område, hvor ledigheden er på 2,7 procent.

Dermed er Assens med i den bedste femtedel i Danmark, og det luner.

For lige efter finanskrisen var Assens udfordret på arbejdspladser.

-  Det er fantastiske tal. Vi er en erhvervskommune, og vi har en stor interesse i, at det går erhvervslivet godt. Vi er glade for, at produktions- og eksporterhvervene har det godt og tjener penge til Danmark, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).

- Vi vil ikke tage æren for den lave ledighed. Men vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe virksomhederne så meget som muligt. Vi giver dem en hurtigt og smidig service, siger Søren Steen Andersen.

Selv om virksomheder i Assens også har været ramt af corona-afmatning, har andre virksomheder klaret sig godt blandt andet Strøjer Tegl, Broen og Kiilto, der laver håndsprit.

Fyn tæt på landsgennemsnit

Ledigheden på Fyn er nu på 4,2 procent - og dermed er man for første gang i rigtig lang tid meget tæt på landsgennnemsnittet på 4 procent.

Ledigheden i maj 2021 på Fyn. Middelfart opgøres sammen med de jyske kommuner i Region Syd.
Ledigheden i maj 2021 på Fyn. Middelfart opgøres sammen med de jyske kommuner i Region Syd.


Ledigheden på Fyn faldt i maj måned med 908 personer svarende til et fald på 9,3 procent - et tilsvarende fald er kun set tilbage i 2007.

Der er dog malurt i bægeret.

For langtidsledigheden er stadig høj efter corona-nedlukningerne.

- Det er derfor vigtigt, at vi nu udnytter den gode udvikling på arbejdsmarkedet til at tage hånd om de langtidsledige, siger Stig Møller, formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) på Fyn.

RAR Fyn tilbyder blandt andet kurser til opkvalificering af langtidsledige til brancher med gode jobmuligheder. 

Det største fald i ledigheden tegnes af industri- og byggefagenes a-kassegrupper med 1.258 færre ledige i forhold til maj 2020.

Hos byggefagene på Fyn er ledigheden således nu 2,5 procent og blandt Metal-medlemmer 4 procent.

Fordelt på a-kasser ses den højeste ledighed hos Kommunikation og Sprog (8,4 procent), efterfulgt af magistre (7,1 procent).

På Fyn har Langeland den højeste sæsonkorrigerede ledighed og Odense den næsthøjeste med ledighedsprocenter på henholdsvis 5,3 og 5,1 procent ledige.