CPR-numre flyder på nettet: Syv fynske kommuner bryder loven

Datatilsynet kritiserer i en ny rapport flere kommuner for at sjuske med borgernes personlige data, såsom CPR-numre. Syv fynske kommuner bryder persondataloven.

I syv ud af i alt 10 fynske kommuner afslører Datatilsynet brud på persondataloven. En lang række kommuner tager simpelthen for let på sikkerheden omkring personfølsomme data såsom CPR-numre, der med få klik kan findes på nettet.

TV 2/FYN har flere gange tidligere beskrevet, hvordan CPR-numre med få klik kan findes frem på fynske kommuners hjemmesider.

Derfor har Datatilsynet offentliggjort en alvorlig kritik af kommunerne.

- Jeg vil gerne komme med en kraftig opfordring til alle danske myndigheder og virksomheder om at forøge fokus på databeskyttelsen både hos dem selv og deres leverandører, siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet.

Datatilsynets kritik

Odense og Langeland er værst

Kritikken fra Datatilsynet sker, efter at tilsynet i 2016 har udtaget 16 kommuner til stikprøvekontrol. I to fynske kommuner er databeskyttelsen så tvivlsom, at deres håndtering af personfølsomme oplysninger efterfølgende er stemplet som "meget kritisabel".

Langeland og Odense kommuner fører ifølge Datatilsynet ikke tilstrækkelig kontrol med de mange personlige data, de har om borgerne. Kommunerne holder blandt andet ikke styr på, om deres sundhedspersonale fortsat lever op til kravene for at kunne få adgang i private data.

Derudover har kommunerne ifølge Ekstra Bladet i meget ringe omfang bidraget til Datatilsynets undersøgelse eller haft svært ved at dokumentere, hvordan de lever op til lovens regler.

Byrådene i Langeland, Odense er ifølge Ekstra Bladet blevet orienteret om problemerne og bedt om en forklaring senest 12. december på.

 

Oversigt

    Oversigt