I det fynske folks tjeneste

Dan Jørgensen er ny klimaminister: - Det er en ret overvældende dag

Fynske Dan Jørgensen er torsdag blevet udpeget som ny klima-, energi- og forsyningsminister. – Der venter en kæmpe opgave, siger han.

00:50

Dan Jørgensen overtager rollen som klima-, energi- og forsyningsminister fra ligeledes fynskvalgte Lars Chr. Lilleholt fra Venstre.

Statsminister Mette Frederiksen har torsdag sat navn på de 20 ministre i den socialdemokratiske regering. To af de nye ministre er valgt på Fyn.

En af dem er Dan Jørgensen, der overtager rollen som klima-, energi- og forsyningsminister fra ligeledes fynskvalgte Lars Chr. Lilleholt fra Venstre.

Jeg gik ind i politik på grund af det grønne område, og det var Svend Auken, der tog mig under sine vinger. Det er en meget speciel dag for mig

Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister, Socialdemokratiet

Dan Jørgensen kommer dermed til at stå i spidsen for et meget vigtigt ministerie og et område, der fyldte rigtig meget under valgkampen. I den aftale, som danner grundlag for den nye regering, er der blandt andet enighed om et ambitiøst mål om at mindske udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

- Der venter en kæmpe opgave. Vi har forpligtet os til 70 procent, og det gør os til et af de allermest ambitiøse lande i verden. Danskerne har peget på klimaet som den vigtigste udfordring, og det er et område, der betyder utrolig meget for mig, siger Dan Jørgensen til pressen på Christiansborg Slotsplads.

Læs også Trine Bramsen minister for første gang: - Det handler om, at danskerne skal føle sig trygge

Som klima-, energi- og forsyningsminister bliver Dan Jørgensen også medlem af regeringens økonomiudvalg. De øvrige medlemmer er finansminister Nicolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag, skatteminister Morten Bødskov og erhvervsminister Simon Kollerup.

Speciel dag

Den nyudnævnte klimaminister har tidligere været minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i Helle Thorning-Schmidts regering fra 2013-15, men nu får han muligheden for at arbejde med det område, der med hans egne ord betyder allermest for ham.

Læs også To fynboer udpeget: Her er Danmarks nye ministre

- Jeg gik ind i politik på grund af det grønne område, og det var Svend Auken, der tog mig under sine vinger. Det er en ret overvældende dag for mig, siger Dan Jørgensen til TV 2 News, inden han haster ind i Statsministeriet for at mødes med Danmarks nye statsminister Mette Frederiksen og de 18 andre nyudnævnte ministre.

Statsminister Mette Frederiksen præsenterer sit ministerhold for dronningen klokken 11 på Amalienborg, meddeler Statsministeriet.

Her er alle de nye ministre

Statsminister Mette Frederiksen
Finansminister Nicolai Wammen
Udenrigsminister Jeppe Kofod
Justitsminister Nick Hækkerup
Social- og indenrigsminister Astrid Krag
Skatteminister Morten Bødskov
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke
Transportminister Benny Engelbrecht
Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil
Forsvarsminister Trine Bramsen
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen
Erhvervsminister Simon Kollerup
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard
Boligminister Kaare Dybvad
Miljøminister Lea Wermelin
Kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen