I det fynske folks tjeneste

Danmarks mest berejste mand er død

Fynbo manglede at besøge seks af verdens lande, da han døde søndag. Ifølge klub var han landets mest berejste.

Danmark mistede sin mest berejste mand, da Bjarne Lund-Jensen sov ind natten til søndag efter at være blevet ramt af en blodprop.

Den fynske skolelærer nåede at besøge 190 lande, og det gør ham ifølge De Berejstes Klub til den mest berejste dansker. Hvis man altså regner efter antallet af besøgte lande.

Tidligere har han også figureret som rekordholder i Guinness Rekordbog, indtil den holdt op med at registrere rekorden som mest berejste dansker.

- Det var hans kald i livet, at besøge alle verdens lande. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Han var en relativt almindelig fyr, men det her var en mission, fortæller Lars Munk, der er formand for De Berejstes Klub.

Mindts ét døgn i landet

For at have besøgt et land, er det ifølge klubben ikke nok at have trasket igennem en lufthavnsterminal. Man skal have været i landet mindst 24 timer. Og hører man til dem, der gør det til en sport at komme til flest mulige lande, får man betegnelsen "landefræser".

- Vi siger ikke, hvad der er bedst, men der er lidt venskabeligt drilleri mellem "landefræserne" og så dem, der er ligeglade med hvor mange lande, de har besøgt, forklarer Lars Munk, der selv har besøgt 50 lande.

Han erkender, at der i teorien godt kan gå en dansker rundt derude, som har besøgt flere lande end Bjarne Lund-Jensen. Men han har aldrig hørt om nogen. Han har heller ikke kendskab til, at der tidligere har levet nogen mere berejst dansker.

Bjarne-Lund-Jensen blev født i 1948, og siden 1970'erne har han benyttet næsten enhver lejlighed til at rejse rundt i verden. Ved sin død manglede han at besøge Afghanistan, Liberia, Libyen, Saudi-Arabien, Vatikanstaten og Sudan for at fuldføre sin mission.

Den dansker, der nu har besøgt flest lande i verden, er Peter Schønsted, som har 172 lande på kontoen, oplyser De Berejstes Klub, der i øvrigt har den konservative politiker Rasmus Jarlov som yngste medlem. Han havde som 32-årig besøgt 100 lande.

/ritzau/