I det fynske folks tjeneste

Dansk-tysk samarbejde om naturvidenskab

Fem danske og fire tyske oplevelsescentre indgår samarbejde om formidling af naturvidenskab og teknik. Blandt dem er fynske Naturama i Svendborg og Fjord & Bælt i Kerteminde.

Målet med samarbejdet på tværs af den dansk-tyske grænse er at give centrenes årskortholdere flere fordele og muligheder for naturvidenskabelige oplevelser samt at øge opmærksomheden omkring naturvidenskabscentrene.

For eksempel får årskortholdere 50 procent rabat på entré til attraktionerne i samarbejdet i hele 2017.

At aftalen netop er indgået mellem de ni centre skyldes, at vi alle er involverede i naturvidenskab og teknologi og derfor kan tilbyde en fælles tråd, som kan være af interesse for familier med børn, men bestemt også legesyge og nysgerrige voksne, skriver direktør for Naturama og Fjord & Bælt, Mette Thybo i en pressemeddelelse. 

- At give børnefamilier en anderledes oplevelse, hvor de kan lege sig til viden, og hvor hele familien kan gøre noget sammen, er vigtig for os. Vi er derfor meget glade for dette nye samarbejde, tilføjer hun.

Centrene besøger hinanden med aktiviteter, der kendetegner deres tilbud i løbet af foråret for at vise publikum, hvad de forskellige centre har at byde på.

 

Her vil man kunne opleve alle ni parker på én gang: 

Den 10. april 2017 i Westküstenpark & Robbarium
Den 11. april 2017 i Naturama
Den 12. april 2017 i Tierpark Arche Warder
Den 22. april 2017 i Phänomenta Science- Center
Den 28. april 2017 i Multimar Wattforum
Den 29. april 2017 i Universe Science Park
Den 06. maj 2017 i Vadehavscentret
Den 13. maj 2017 i Hjemsted Oldtidscenter

 

Sådan omtaler de ni oplevelsescentre sig selv

Naturama
Kom helt tæt på dyrene og oplev elge, moskusokser, hvalskeletter og fugle iscenesat i et naturteater med lys, lyd og film. Dyk ned i det blå univers til havets kæmper. Klap den lille bjørn, hør kronhjortens brøl og kom helt tæt på isbjørne, ulve og vildsvin. Stig til vejrs og bliv fascineret af mere end 500 fugle.
Der er altid mange aktiviteter i weekender og ferier. Ro om kap med isbjørnen, bliv klogere på dyr, løs sjove opgaver, klæd jer ud, tag med på rundvisning, oplev videnskabsteater for fuld udblæsning.
Se mere på: www.naturama.dk
 
Fjord&Bælt
Fjord&Bælt er et unikt forsknings- og formidlingscenter, der arbejder med havets dyr.
Oplev dagligt fascinerende og interessante præsentationer med dyrene og oplevelsesfortællinger, der både beriger og gør dig klogere på havets blå univers. Klap en krabbe, kild en søstjerne, føl en fladfisk og gå på opdagelse under vandet. Her må du se med fingrene!
Kom helt tæt på det fantastiske liv under overfladen, når du bl.a. oplever de små unikke hvaler, marsvinene eller de legesyge sæler. Bliv draget af de levende fortællinger, hold en krabbe eller følg en tangåls færden og bliv fascineret og overrasket af det dyreliv du ellers er så bekendt med. Få oplevelser, der gør indtryk!
Se mere på: www.fjordbaelt.dk

Universe Science Park
Universe er en science og oplevelsespark ved Nordborg på Als, hvor børn og voksne leger sig til viden. Universe har i løbet af sæsonen masser af events og spændende oplevelser for både børn og voksne. I løbet af dagen kan man udforske parkens attraktioner, blomster og nyheder, se det helt fantastiske science show, møde Robotten Robert og måske bygge sin helt egen raket.
Se mere på www.universe.dk
 
Hjemsted Oldtidspark
I Hjemsted Oldtidspark kan man opleve hvordan livet i jernalderen foregik. Her kan man prøve at skyde med bue og pil og sejle en tur i en stammebåd. Hjemsted Oldtidspark består af et stort underjordisk museum samt en aktivitetspark, med rekonstruerede jernalderhuse, søer og forskellige sjove aktiviteter.
Parken er et eldorado for både børn og voksne og man kan man opleve parkens forskellige dyr, bl.a. geder, æsler, uldgrise, køer, ponyer og vildsvin får mm. Melder sulten sig, er der en café i parken med en fantastisk udsigt over området. Her tilbydes bl.a. lækre sandwich, kager mm. Parken ligger i Skærbæk tæt ved ferieøen Rømø og Nationalpark Vadehavet.
Se mere på: www.hjemsted.dk og www.facebook.com/HjemstedOldtidspark
 
Vadehavscentret, porten til UNESCO Verdensarv
Primo 2017 genåbner Vadehavscentret i et fantastisk nybygget hus med udstillinger om 12 millioner trækfugle. Vadehavet blev i 2010 nationalpark og fik i 2014 den fornemme klassificering som UNESCO Verdensarv. Vadehavscentret bliver et spændende og lærerigt sted, der gennem udstillinger og et stort turprogram vil indføre gæsterne i Vadehavets store værdier og tidevandets betydning herfor. Vadehavscentret er for både børn og voksne.
Se mere på: http://www.vadehavscentret.dk/de
 
Phänomenta Science-Center
Find din indre forsker! I Phänomenta i Flensborg kan man opleve natur og teknik med alle sanser – og det er bedre end nogensinde før. I Tysklands nordligste science center venter der over 170 eksperimenter indenfor naturvidenskab og teknik som både børn, unge og voksne kan prøve af og alle kan gå på oplevelsestur og selv vælge hvilken vej man vil gå. Phänomenta ligger lige ved siden af Nordertor, Flensborgs vartegn.
Hør, se, føl, udforsk, eksperimentér – Phänomenta vækker alle sanser, og ét er sikkert man kan sagtens bruge en hel dag i Phänomenta, når først man giver sig til at løse fysikkens gåder.
Her er der blandt andet mulighed for at fejre børnefødselsdage, eller bare slappe af med en kop kaffe i cafeteriaet. Til dem der leder efter en god gave er der masse af spændende ideer i shoppen. Ved siden af helårsudstillingen er der mange spændende foredrag og workshops fordelt over året. 
Se mere på www.phaenomenta-flensburg.de
 
Multimar Wattforum
Multimar Wattforum i Tönning er informationscentret for Nationalparken Vadehavet i Slesvig–Holstein. Den interaktive oplevelsesudstilling med emnerne vadehav, hvaler og verdensnaturarv, tilbyder talrige akvarier og unikke muligheder for masser af oplevelser og indtryk. Multimar Wattforum inviterer alle til at dykke ned i hvalernes verden, og til at se en kaskelothval i øjnene. Kaskelothvalen, en stor han med en længde på 17,50 meter, en vægt på omkring 45 tons og en alder af 28 år, fandt man på stranden ved vadehavet for nogle år siden.
Lige meget om man er på ferie ved Vesterhavet, på studietur ved vadehavet eller på dagsudflugt ved vestkysten inviterer Multimar Wattforum dig til aktivt at gå på opdagelse og få underholdende viden omkring nationalparken og UNESCO – Vadehavet – Verdens Naturarv.
Se mere på: www.multimar-wattforum.de
 
Tierpark Arche Warder
Tierpark Arche Warder er meget mere end bare en dyrepark! Det er centrum for bevarelsen af truede dyr og husdyr. I den ca. 40 hektar store park bor der omkring 1.200 dyr, som repræsenterer 80 forskellige dyrearter. Fra middelaldermarked over fåreklipning er der hele året forskellige events i parken. Stenalderbyen viser hvilken rolle husdyrene havde igennem historien for de første bønder i Nordtyskland. Arche Warder er samtidig et fritids- og uddannelsessted med masser af spændende pædagogiske oplevelser, som byder på læring og kontakt med dyrene.  
Se mere på: www.arche-warder.de
 
Westküstenpark & Robbarium St. Peter-Ording
Denne smukke park ved Vadehavet har udviklet sig til en af de største zoologiske haver i Slesvig-Holstein. Et besøg i den handicapvenlige dyrehave gør familieferien perfekt. Den største attraktion er ”Robbarium” med dens 1,2 millioner liter vand fra Vesterhavet. Den er dermed Tysklands største sælområde og er blevet Europas største sælkoloni. Desuden bor der på det 14,5 hektar store areal mere end 800 mere eller mindre truede vild- og husdyr.
Man behøver ikke at være barn for at hygge sig i Westküstenpark. Dyreindhegningerne ligger lige som landskabet idyllisk mellem vådområder, små søer og fugleøer.
Udover en gård med husdyr, stalde og udhuse er der en børne zoo, terrarier og akvarier for gæsterne. Du kan bl.a. gå indenfor til de store havfugle, hvor du kan opleve storkene kredse frit hen over dit hoved – helt uden at et gitter skiller dig fra fuglene. De daglige fodringer byder både på informationer og spændende oplevelser.
Se mere på: www.westkuestenpark.de