Danskere: Rygere må selv betale pauserne

Et flertal af danskerne vil have rygerne til selv at betale for deres rygepauser. Forsker er bekymret.

Når trangen til en cigaret får rygere til at forlade deres kontorstol i arbejdstiden for at holde en rygepause, skal det ske for egen regning.

Det mener tæt på halvdelen af danskerne, viser en meningsmåling foretaget for 24timer af analyseinstituttet YouGov.

45 procent erklærer sig enig i, at rygerne selv må betale deres pauser, 19 procent er i nogen grad enig i det, og 32 procent mener slet ikke, at rygerne skal betale for pauserne.

Målingens resultat er et udtryk for, at der i løbet af de seneste 10 år sket en stor ændring i danskernes holdning til rygning, siger trend- og fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

- Vi er blevet et enormt opdragende folkefærd, specielt når det drejer sig om rygning, her er der sket lidt af en dominoeffekt, siger hun til 24timer.

- Det startede med, at der kom en regulering, men så begyndte danskerne hurtigt at opdrage på hinanden.

I Odense Kommune skal de ansatte selv betale for deres rygepauser, og derfor skal de stemple ud, hver gang de tager sig en smøg.

Folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll (LA) udtrykker en vis bekymring over tiltaget i Odense Kommune:

- Jeg har ikke noget imod, at man selv skal betale for at holde rygepauser, men jeg synes generelt, man skal passe på, at man ikke bliver for hysterisk, siger han til 24timer.

Liselotte Lyngsø er også bekymret over danskernes ændrede holdning og skarpe tone over for rygerne. Ifølge hende glemmer virksomhederne nemlig, hvilke fordele rygepauserne giver.

- Det er tit i pauserne, de gode og kreative idéer opstår. Problemet er, at vi ikke har fundet noget, der erstatter rygepauserne. Vi har ikke det her pusterum, hvor folk har uformelle møder og taler med hinanden, siger hun.

I december 2011 var det Skat, der krævede, at medarbejderne selv betalte rygepauserne.