Danskerne bruger mindre på dette års sommerferie

Feriebudgettet får et lille hak i tuden. Samlet bruger vi i år mindre end sidste år - undtagen i hovedstaden.

Sommerferiebudgettet er skrumpet en lille smule i forhold til sidste år. Samlet vil danskerne skrue ned på feriebudgettet med 1,5 procent i forhold til sidste år. Det viser en opgørelse, som TNS Gallup har lavet for Nordea.

I kroner og ører svarer det til, at vi bruger en halv milliard kroner mindre på ferien i år sammenlignet med i fjor. Men hovedstaden skiller sig ud. Her giver man feriebudgettet et vitamintilskud på otte procent, siger forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

- Danske husstande skærer i snit 190 kroner af sommerferiebudgettet sammenlignet med i fjor. Gennemsnitsbudgettet dækker over store forskelle. Eksempelvis forventer halvdelen af alle husstande, at sommerferien kan holdes under 10.000 kroner alt inklusive, siger hun.

Samlet bruger vi i gennemsnit 12.460 kroner pr. husstand på sommerferien. Og hvor mange skærer ned, så vælger nordjyderne og folk i hovedstaden at skrue op for ferieforbruget.

- Budgetmæssigt er forskellen mellem den dyreste husstandsferie i hovedstaden til den billigste i Midtjylland på små 4000 kroner. Det er den største regionale forskel, vi har set siden 2011, siger Ann Lehmann Erichsen.

Og netop midtjyderne bunder og skruer ned for tredje år i træk, ligesom sjællænderne også har nedjusteret feriebudgettet tre år i træk.

- Danskernes forskellige ferieforbrugsforventninger kan delvis læses i lyset af den forskellige udvikling på boligmarkedet, vi ser region for region. Men man skal fortolke med varsomhed, siger Nordeas forbrugerøkonom.

- Historisk set har vi eksempelvis ikke uden videre kunnet bruge udviklingen i ledigheden til at forklare op- og nedjusteringerne af feriebudgettet. Mange faktorer spiller ind, påpeger hun.

Og en af faktorerne for et mindre budget kan være, at det var godt vejr, da undersøgelsen blev lavet:

- Jeg hæfter mig ved, at det gode sommervejr, som herskede, mens undersøgelsen blev gennemført, kan have fået en del til at tænke, at "vi bliver hjemme i år", og det kan have sænket forbrugsskønnet, siger Ann Lehmann Erichsen.