Danskerne får længere til sygehuset

Størstedelen af regeringens milliarder til sygehusene går som ventet til nye supersygehuse. Det giver større afstande, men bedre kvalitet, siger ministre.

Syge danskere får længere til skadestuer og akutte indlæggelser. Til gengæld får de en bedre behandling, når de er nået frem.

Det var konklusionen fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) og sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K), da de i dag uddelte 15 af regeringens 25 milliarder kroner til fremtidens sygehuse.

- Vi er godt klar over, at det her betyder større afstande. Men det er tiden til hjælp, der er vigtig, og ikke afstanden til hospitalet. Derfor er det en plan, hvor vi bygger nogle store sygehuse med alle de fordele, det giver, sagde Jakob Axel Nielsen.

Pengene er fordelt stort set, som regeringens ekspertudvalg - Juhl-udvalget - har foreslået det. Det betyder, at over syv milliarder af pengene går til nye supersygehuse i Århus og Odense.

Aalborg får to milliarder til at udbygge Aalborg Sygehus, men hvis Region Nord kan dokumentere, at pengene er bedre givet ud til et nyt sygehus, får de lov til at bruge dem til det.

Både Jakob Axel Nielsen og Lars Løkke Rasmussen lagde ved præsentationen stor vægt på, at der i sidste års finanslov desuden er afsat 250 millioner kroner til at skabe tryghed og nære tilbud i de områder af landet, hvor der bliver meget langt til sygehuset.