I det fynske folks tjeneste

De gamle begår flest selvmord

Hver fjerde dag tager en dansker på 80 år eller derover livet af sig, og de ældste er den største selvmordsgruppe i Danmark. Mens der de seneste 25 år er sket et stort fald i selvmordsraten hos øvrige aldersgrupper, så er antallet af selvmord fortsat lige højt blandt samfundets ældste.

-

Hver fjerde dag tager en dansker på 80 år eller derover livet af sig, og de ældste er den største selvmordsgruppe i Danmark.

Mens der de seneste 25 år er sket et stort fald i selvmordsraten hos øvrige aldersgrupper, så er antallet af selvmord fortsat lige højt blandt samfundets ældste.

SDU bag undersøgelse
Det viser et nyt ph.d.-projekt fra Syddansk Universitets Institut for Sundhedstjenesteforskning.

Bag projektet står Annette Erlangsen, som mener, at en af årsagerne er manglende evne hos pårørende eller plejepersonale til at tolke de ældres signaler, når de går rundt i selvmordstanker.

Bliver ikke taget alvorligt
- Undersøgelser viser, at de ældre ofte giver udtryk for, at de ikke vil leve mere. Men at de, som de betror sig til, ofte reagerer helt forkert - enten ved at slå det hen eller ved bevidst at misforstå, fordi de ikke ved, hvad de skal sige, siger hun til universitetetsbladet Ny Viden.

Fire ud af fem selvmord blandt landets ældste begås af mænd.
I øvrigt er de ældre meget målrettede, når de bestemmer sig for at dø.

Halvdelen af mændene bruger hængning som metode. Hver tredje kvinde gør det samme.

/ritzau/