De tidligere danske gidsler er nu tilbage i Europa

De seks sømand, der var gidsler i Somalia i 838 døgn, er tilbage i Europa. De er nu i medicinsk karantæne.

De seks sømand, der har siddet som gidsler ved somaliske pirater i 838 døgn, har sat fødder på europæisk jord. Det oplyser rederiet Shipcrafts direktør Claus Bech.

Sømændene blev efter løsladelsen bragt til den danske fregat Iver Huitfeldt med helikopter. Fregatten sejlede dem til Seychellerne, hvorfra de er fløjet til Europa med ambulancefly.

Claus Bech snakkede torsdag aften med søfolkene, der blev taget til fange af pirater i forbindelse med kapringen af det danske fragtskib M/V Leopard i januar 2011.

- Det var et meget følelsesladet øjeblik. Jeg startede med at snakke med Eddy, derefter Søren og så de filippinske søfolk. Alle samtalerne var positive og foregik i en god stemning, siger Claus Bech.

Direktøren snakkede med sømændene i tre kvarter - og han takkede blandt andet Leopolds kaptajn Eddy Lopez for at have holdt sammen på sine folk og holdt modet oppe hos dem gennem de seneste to et halvt år.

- Jeg er meget stolt af, at han har fortsat med at tage sit ansvar som kaptajn alvorligt. Han gav udtryk for stor glæde og lettelse og fortalte, at han glæder sig meget til at blive genforenet med sin kone og børn, siger Claus Bech i pressemeddelelse.

Den anden danske sømand Søren Lyngbjørn "var glad, fattet og ved godt mod":

- Under fangeskabet har han desværre pådraget sig en infektion, der ikke er blevet behandlet og det har svækket ham. Men nu får han selvfølgelig den bedste behandling og han kommer sig forhåbentlig snart, siger Claus Bech.

Søfolkene er i øjeblikket i medicinsk karantæne, som er et myndighedskrav i det land, hvor de befinder sig.

Her vil de blive undersøgt for eventuelle smitsomme sygdomme og gennemgå et grundigt helbredscheck samt få tilbudt samtaler med psykologer og danske gidseltagningseksperter.

Claus Bech forventer, at søfolkene kommer ud af karantænen indenfor de næste par dage.

Det skal også afklares, hvornår og i hvilket omfang sømændene ønsker at blive interviewet at medierne. Fra Shipcrafts side har man forståelse for, at sagen har stor offentlig interesse, og man vil derfor løbende holde medierne orienteret om nyt i sagen.

- Til gengæld er det vores håb, at medierne vil respektere, at vores kolleger i denne tid først og fremmest har brug for fred og ro sammen med deres familier, siger Claus Bech.

Oversigt

    Oversigt