Debat om fynsk kunst: Kina presser kommune for at fjerne statue

Den kinesiske ambassade tog kontakt til København Kommune forud for opsætningen af det fynske værk.

Den kinesiske ambassade i Danmark har presset Københavns Kommune for at få fjernet en skulptur på slotspladsen foran Christiansborg.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

23. januar blev der på slotspladsen rejst en otte meter høj skulptur lavet af den fynske kunstner Jens Galschiøt, som vil yde "moralsk opbakning" til demonstranterne i Hongkong og sætte fokus på magtanvendelsen mod disse. 

Dagen før - 22. januar - henvendte en repræsentant for den kinesiske ambassade sig til Københavns Kommune, der har givet tilladelse til opstilling af kunstværket.

- Ambassaden gav udtryk for, at man fandt statuen misvisende ift. de faktuelle forhold i Hongkong, og at man anså opstilling af statuen som en indblanding i interne kinesiske forhold, står der i et telefonnotat udarbejdet af kommunen.

Ambassaden gjorde det i telefonsamtalen klart, at statuen ville "være krænkende for særligt de mange kinesiske turister, som besøger Folketinget", at den ville kunne udgøre "en sikkerhedsrisiko", og at "statuen ville være skadelig for dansk-kinesiske relationer og det venskabelige forhold mellem det kinesiske og danske folk".

quote De kan pakke sammen. Det er utroligt, hvordan de mener, at de kan kommandere rundt med vores folkestyre

Pia Kjærsgaard (DF), medlem af Folketingets Præsidium

- Ambassaden nævnte, at det ville være klogt at tilbagetrække tilladelsen til statuen, står der i telefonnotatet.

"Trættende" opførsel

Pia Kjærsgaard (DF), medlem af Folketingets Præsidium, kalder den kinesiske ambassades opførsel for "trættende".

- De kan pakke sammen. Det er utroligt, hvordan de mener, at de kan kommandere rundt med vores folkestyre, siger hun.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i en mail, at den kinesiske ambassade naturligvis har mulighed for at udtrykke sine vurderinger og synspunkter.

- Men jeg vil også gøre det klart, at det ikke må resultere i en praksis, der strider mod danske love, lyder det fra udenrigsministeren, der noterer sig, at det kinesiske ønske ikke blev efterkommet af Københavns Kommune.

Opsat i overensstemmelse med dansk lov

Kunstværket skal efter planen stå på Slotspladsen frem til 21. april.

Den kinesiske ambassade er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelser.

Københavns Kommunes økonomiforvaltning oplyser, at den har oplyst ambassaden, at skulpturen er opsat i overensstemmelse med gældende dansk lov.

På twitter skriver den kinesisk ambassade, at den opfatter kunstværket som en indblanding i indre kinesiske anliggender.

- Intet land eller samfund vil tolerere handlinger, der undergraver retsstaten og begår voldelige forbrydelser i demokratiets og frihedens navn, skriver ambassaden i Twitter-opslag.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt