Debat om patientjournaler

-

-

De fynske sygehuse sætter nu fart i den udvikling, der skal afskaffe patientjournaler på papir, som vi kender dem. Senest ved udgangen af 2005 skal der være sat strøm til alle journalerne, som så kommer til at befinde sig i elektroniske databaser.

I fremtiden kan sundhedspersonalet finde alle relevante data om patienterne på en computerskærm. Det er både til fordel og måske ulempe for patienterne.

Færre fejl
Politikere og personale håber, at de elektroniske patientjournaler kan fjerne nogle af de mange fejl, der sker i medicineringen, fordi man ind til nu har arbejdet med håndskrevne lapper.

På Svendborg Sygehus har nogle afdelinger allerede kørt med elektroniske patientjournaler (epj) i flere år.  Fyns Amt holder netop i disse dage samtaler med ansøgerne til tre stillinger i et nyt epj-sekretariat. De skal styre indførslen af den elektroniske patientjournal på alle fynske sygehuse.

Cheflæge for Sygehus Fyn, Peder Jest, siger: \"Jeg tror, man vil opnå lige så store resultater med elektroniske patientjournaler som med nye behandlingsmetoder som for eksempel strålekanoner. Det vil redde liv.\"

Risiko for misbrug
Et panel af borgere har været nedsat af Teknologirådet for at diskutere epj. Elisabeth Lehner, bibliotekar fra Svendborg, er talsmand for panelet. Hun siger, at panelet ser masser af positive effekter ved elektroniske patientjournaler - der er dog også visse etiske problemer.

\"Vi frygter, det bliver lettere at finde og misbruge intime oplysninger om patienterne, når journalerne kommer til at ligge i databaser\", siger Elisabeth Lehner.

Borgerpanelet opfordrer til en folkelig debat om epj, før de indføres overalt.

Læs Elisabeth Lehners debatindlæg her og deltag i debatten

Du kan læse mere om borgerpanelet og elektroniske patientjournaler på følgende links: