I det fynske folks tjeneste

Dele af sundhedsvæsenet genåbnes: - Vi har opnået kontrol over coronavirusset

Regeringen har med regioner og kommuner aftalt, at sundhedsvæsenet skruer op for aktiviteten efter påske.

Genåbningen af sundhedsvæsenet sker på baggrund af en faglig plan fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Sundhedsvæsenet begynder at øge aktiviteten igen, når påskedagene er ovre.

Det er regeringen sent mandag aften nået til enighed om med Danske Regioner, Kommunernes Landsforening (KL) og De Praktiserende Læger (PLO).

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også Odense trodser retningslinjer: Børn fra corona-ramte familier bør blive hjemme

Meldingen kommer, kort efter at Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har oplyst, at forhandlingerne om en genåbning af sundhedsvæsenet er brudt sammen.

- Når vi nu kan åbne mere op for sundhedsvæsenet igen, er det fordi, vi har opnået kontrol over coronavirusset i Danmark, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Vi havde gerne set en bred politisk aftale, men idet der ikke var politisk vilje til dette, går regeringen nu sammen med regionerne, KL og de praktiserende læger om at skrue op for aktiviteten i sundhedsvæsenet.

Regeringen har under udbruddet af coronavirus suspenderet patienters ret til at blive udredt inden for 30 dage og efterfølgende behandlet inden for yderligere 30 dage.

Men ifølge sundhedsministeren vil regeringen "afsætte de nødvendige midler til at sikre", at man kan arbejde sig hen mod at genindføre patientrettighederne.

Genåbning af sundhedsvæsenet - hvad betyder det?

Her er et overblik over, hvad der er kommet frem om aftalen:

 

  • De alment praktiserende læger begynder fra onsdag at se flere patienter og vurderer, hvem der har brug fra en henvisning til hospitalet.
  • De opfordrer nu borgerne til fremover at kontakte deres praktiserende læger i samme omfang som før coronakrisen.
  • Regionerne vil begynde at hjælpe de patienter, som på grund af udbruddet af coronavirus har fået deres behandlinger udsat. De patienter, der ud fra en sundhedsfaglig vurdering har mest brug for hjælp, prioriteres først.
  • Kommunerne er klar til at genoptage opgaver med genoptræning og rehabilitering.
  • Tilbuddet om genoptræning i kommunerne vil ikke være helt det samme, som før coronakrisen. For at forebygge smittespredning genoptages holdtræning eksempelvis ikke endnu.
  • Regeringen oplyser, at den vil afsætte de nødvendige midler til at arbejde hen mod en genindførelse af patientrettighederne, som er blevet suspenderet i forbindelse med udbruddet af coronavirus.
  • Der er dog ingen konkret udmelding om, hvornår udrednings- og behandlingsgarantierne ventes genindført.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Se mere

 

Venstre og de borgerlige partier har kritiseret regeringen for ikke at fremlægge en konkret plan for, hvornår patientrettighederne kan genindføres.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) understreger, at aftalen skal være med til at mindske den "pukkel" af behandlinger og operationer, som udbruddet af coronavirus har skabt.

- Første vigtige skridt er, at almen praksis nu vil se flere patienter og vurdere, hvem der har brug for en henvisning til hospitalet. Det sker allerede fra i morgen, siger Stephanie Lose.

- Samtidig vil vi i regionerne tage fat på den opgave, der venter, med at hjælpe de patienter, der som følge af Covid-19 har fået deres behandling udsat. Vi vil prioritere de patienter først, som ud fra en sundhedsfaglig vurdering, har mest brug for hjælp fra sundhedsvæsenet.

Læs også Videodagbog: - Det er som at være Palle alene i verden  

Formand for KL, Jacob Bundsgaard, oplyser, at kommunerne er klar til at genoptage opgaver med genoptræning og rehabilitering.

Der gøres også klar til mere aktivitet hos de alment praktiserende læger og opfordringen til borgerne er at kontakte deres praktiserende læge i samme omfang som tidligere.