Demente kan tage en pårørende med i stemmeboksen

Nye stemmeregler for demente er bedre end de gamle, mener formanden for Alzheimerforeningen.

Når demente vælgere den 15. september går til stemmeurnerne, har de for første gang til et folketingsvalg lov til at tage en pårørende med i stemmeboksen - for eksempel en ven, bror eller datter. Der skal blot også være en valgtilforordnet med.

Ved sidste folketingsvalg i 2007 måtte demente også få praktisk hjælp i stemmeboksen, men kun af to valgtilforordnede.

De nye regler, der er fra august 2010, hilses velkommen af Alzheimerforeningens formand Anne Arndal:

- Mennesker med en demenssygdom har stor tilbøjelighed til at blive forvirrede, hvis de føler sig utrygge. Når krydset skal sættes præcis det sted, den demente vælger ønsker, er det derfor vigtigt, at den syge bliver hjulpet af en person, han eller hun føler sig tryg ved.

Og den nye regel er yderst relevant, mener Anne Arndal.

- Det er kun en meget lille del af de 85.000 demente danskere, der rent faktisk er umyndiggjorte. Alle andre demente er myndige personer og har ret til at stemme ligesom alle os andre - de behøver bare en smule praktisk hjælp til at bruge deres stemmeret.

Få lov at stemme fra bilen

Demente eller andre syge eller gangbesværede kan også få lov at stemme hjemmefra. Men så skal de skynde sig at søge om tilladelse, for ansøgningsfristen er på mandag den 5. september klokken 12.

Hvis man ikke når at søge om at stemme hjemmefra, er der stadig råd.

En dement person kan blive kørt til stemmestedet og blive siddende i bilen, hvorefter to valgtilforordnede kommer ud med stemmesedlen til vælgeren.

Her gælder de nye regler også: Hvis den demente vælger føler sig bedre tilpas ved at skifte en af de to valgtilforordnede ud med en pårørende, for eksempel ham eller hende, der har kørt den syge til stemmestedet, har den demente person ret til det.

Læs mere om reglerne her

Oversigt

    Oversigt