Den grimme Ælling er europæernes fortrukne

Eventyret \"Den Grimme Ælling\" har en særlig plads i europæernes hjerte. En undersøgelse foretaget af Odense Bys Museer viser, at H.C. Andersens fortælling om den knap så kønne ælling, der må en masse ubehagelige ting igennem i hønsegården, før den finder sig selv som en stor og smuk svane, er det absolut mest udgivne eventyr i Europa.

-

Eventyret \"Den Grimme Ælling\" har en særlig plads i europæernes hjerte.

En undersøgelse foretaget af Odense Bys Museer viser, at H.C. Andersens fortælling om den knap så kønne ælling, der må en masse ubehagelige ting igennem i hønsegården, før den finder sig selv som en stor og smuk svane, er det absolut mest udgivne eventyr i Europa.

Museumsinspektør på Odense Bys Museer, Ane Grum-Schwensen understreger, at undersøgelsen er uvidenskabelig, men at den alligevel  giver et meget godt signal om hvilke eventyr læsere af H.C. Andersen foretrækker.

Undersøgelsen er baseret på en optælling af, hvilke af eventyrene der er blevet udgivet flest gange på henholdsvis russisk, fransk, tysk og hollandsk, som foruden engelsk og dansk er de fire største hovedsprog i Europa, H.C. Andersen er udgivet på.

563 gange er \"Den Grimme Ælling\" blevet udgivet på de fire sprog fra de første udgivelser og frem til 1994.

Desværre foreligger udgivelsestallet ikke for det engelske sprogs vedkommende, men Ane Grum-Schwensen siger, at engelsk er et stort udgivelsessprog for H.C. Andersens vedkommende, og at det ligger på lige fod med tysk. Tysk er da også et mere end tre gange så stort udgivelsessprog af H.C. Andersens værker som nogen af de andre. Hele 318 gange er eventyret udgivet på tysk mod 83 gange på fransk, 82 på russisk og 80 på hollandsk.

\"Det er meget svært at afgøre helt nøjagtigt for de efterfølgende pladsers vedkommende, men der er ingen tvivl om, at \"Den Grimme Ælling\" er nummer ét i Europa,\" siger Ane Grum-Schwensen.

Top ti-listen er:

1. \"Den grimme Ælling\"

2. \"Nattergalen\"

3. \"Prinsessen på Ærten\"

4. \"Kejserens Nye Klæder\"

5. \"Fyrtøjet\"

6. \"De vilde svaner\"

7. \"Den lille havfrue\"

8. \"Tommelise\"

9. \"Den standhaftige Tinsoldat\"

10. \"Den lille Pige med Svovlstikkerne\"

(Kilde: H.C. Andersen 2005)