Den jyske kulturby kan gavne Fyn – hvis vi tager os sammen

Aarhus er i 2017 Europæisk Kulturby. Den store begivenhed spredes ud i hele Region Midtjylland, og det kan vise sig at være en fordel for Fyn og resten af landet.

I slutningen af august er Aarhus på den anden ende. Det er her hele byen fejrer sig selv under den årlige festuge. Her er alt fra store internationale kunst- og kulturbegivenheder til fadøl og jazz i partytelte.

Netop den kombination har arrangørerne af Aarhus 2017, den europæiske kulturhovedstad, haft som ambition at brede ud til hele året. Med udgangspunkt i en række stærke kulturinstitutioner, Aros, Moesgaard, Godsbanen og Dokk1, er infrastrukturen på plads og publikum kan derfor se frem til, at budgettet på 450 millioner kroner i høj grad bruges på kultur.

Det vil få tusindvis af turister til at valfarte til hele Region Midtjylland, da man dygtigt har brandet sig i alverdens medier allerede sidste år. De mange gæster kan være at aktiv, også for den fynske region.

Fra yt til hipt

- Aarhus 2017 slår på folkeligheden, mangfoldigheden. Netop derfor har man ikke lukket sig om Aarhus, men inviteret hele regionen indenfor. Ser man på Lemvig, så tager det godt to timer fra Aarhus. Der er markant kortere til Odense, så hvis Fyn byder på stor kultur, så er der uden tvivl et kæmpe marked, da der med garanti kommer flere turister end normalt, siger tidligere kulturredaktør på Aarhus Stiftstidende Peter Nørskov.

Peter Nørskov har som kulturperson fulgt udviklingen i det Aarhus han i mange år dækkede som fagperson. Fra tiden, hvor de sjove Aarhus-historier latterliggjorde byen som den lidt kiksede provinshovedstad til i dag, hvor New York Times, Lonley Planet og Vogue alle har Aarhus på listen over de mest hippe steder i verden.

- 80´ernes mismod og arbejdsløshed skabte en subkultur, en kreativ klasse. Den har man formået at bevare via de mange kulturelle tilbud, som man fra byens side har født. På den måde kommer der hele tiden nye initiativer og tiltag i byen, noget kommunen aldrig selv ville kunne iværksætte. Men Aarhus har været dygtig til at skabe rammerne for den udvikling ved at investere massivt i mursten, kulturel infrastruktur, fortæller Peter Nørskov.

Hvad med Fyn?

En af de kreative personer er Brit Vorre, der gik med en iværksætter i maven. Sammen med manden sprang hun til, da rutebilerne rykkede ud af den gamle parkeringhal. I løbet af rekordtid skabte hun Aarhus Street Food, et kulturelt mekka for mad, hvor kreative sjæle via små madboder kan prøve produkter af uden dyr husleje. Et godt eksempel på at alt gammelt ikke nødvendigvis skal lide døden. Det kan være her nye kreative kulturer blomstrer.

- Når man i Odense bygger en hel ny bydel giver det naturligvis puls, den store vej midt gennem byen var ikke ligefrem charmerende. Men man skal bare huske på, at man ikke kan bygge sig til kultur, du skal også give plads og nurse subkulturer, det har Aarhus været gode til, fortæller Peter Nørskov.

TV 2/FYN kigger fredag nærmere på, hvordan Odense og Fyn kan lære af den europæiske kulturhovedstad i Aarhus. TV 2/Fyn Nyhedskanalen sender live fra Aarhus fra klokken 17.30 til 17.50, og debatten fortsætter i nyhedsmagasinet KULTURAMBASSADØRERNE kl. 18.30, hvor denne uges debattører er kunstneren og aktivisten Jens Galschiøt og Anne Bertram, projektleder i Kulturregion Fyn.

Oversigt

    Oversigt