Det blå EU-flag får blandet modtagelse

Danmark har overtaget formandskabet i EU, og det er blevet markeret landet over ved at hejse blåt flag på offentlige bygninger. Men ikke alle er tilfredse med, at Dannebrog udskiftes. Og i flere fynske kommuner er flagdagen helt gået tabt. [size=2][/size]

Udenrigsministeriet har opfordret kommunerne i hele landet til at hejse flaget i dag, 2. januar - og har leveret det blå EU-flag til kommunerne.

Dannebrog måtte derfor vige pladsen på flere offentlige flagstænger til fordel for Europaflaget. Det er blandt andet sket i Nordfyns Kommune.

- Det er på sin plads, at vi hermed markerer, at vi har fået formandskabet, og det har vi jo, hvad enten vi er modstandere eller tilhængere af EU, siger borgmester Morten Andersen.

Men synet af Europaflaget ved rådhuset deler borgerne i Nordfyns Kommune.

- Det synes jeg, er noget mærkeligt noget. Jeg ville gerne have, det var Dannebrog. Jeg synes, EU har fået for meget magt, siger Doris Petersen fra Glavendrup.

Og Henny Nielsen fra Søndersø er enig.

- Jeg er imod EU, så flaget er jeg imod. Jeg synes, Dannebrog er kønnere, siger hun.

Men borgmesteren ser ikke noget problem i, at EU-stjernerne ses i det offentlige rum en enkelt dag, heller ikke for EU-modstanderne.

- Vi har jo truffet en beslutning om at være med i EU. Jeg har selvfølgelig vendt sagen med kommunalbestyrelsen, så der ikke skulle gå politik eller følelser i det. Havde der det, var flaget blevet liggende, siger borgmesteren til TV2/FYN.

Men borgerne i Nordfyns Kommune får mere end bare en enkelt dag med de blå flag ud af formandskabet. I kommunen hejser man nemlig ikke kun Europaflaget, men har i dag sat en informationskampagne i gang.

- I og med at vi overtager formandskabet, så går der for vores vedkommende også folkeoplysning i gang. Det næste halve år vil man kunne finde informationsmateriale på vores biblioteker om, hvad det så er, formandskabet er, siger Morten Andersen.

Fire fynske kommuner har valgt at flage med Europa-flaget, mens seks kommuner har tomme flagstænger i dag - på trods af opfordringen fra udenrigsministeriet. Men det behøver ikke nødvendigvis være på grund af politisk modvilje mod EU. Henvendelsen fra ministeriet er flere steder gået tabt i posten.

Se mere på TV2/FYN i aften.