Det danske VTEC-udbrud er stoppet

Der er fortsat 18 danskere med VTEC-bakterien og dermed ingen nye tilfælde hen over weekenden.

18 danskere har fået konstateret den farlige colibakterie VTEC i kroppen. Det er det samme antal som i fredags, og dermed tyder meget på, at udbruddet af smitten er stoppet.

Smitten stammer sandsynligvis fra bønnespirer, som er blevet spist i Nordtyskland. Selvom de tyske myndigheder endnu ikke har bekræftet det, så er det ifølge overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut (SSI) en meget sandsynlig smittekilde.

Allerede torsdag gav SSI udtryk for, at de kun forventer ganske få nye tilfælde af danskere, der bliver smittet med sygdommen. Og meget tyder altså på, at SSI har ret. Fredag steg antallet af smittede fra 17 til 18 - og mandag er tallet altså stadigvæk på 18.

Der er tale om 10 mænd og 8 kvinder i alderen 23 til 81 år. Alle på nær én er smittet i forbindelse med rejse i Nordtyskland.

Tarmbakterien giver diarré og kan føre til nyresvigt, hvilket også har ramt flere af de danske patienter. I værste fald kan tarmbakterien medføre døden - men ingen af de danske patienter har været i livsfare.

På verdensplan har den ondartede VTEC-bakterie krævet 22 menneskeliv og spredt sig til 12 lande i forbindelse med det aktuelle udbrud. Det samlede antal smittede er over 2200 personer - alene i Tyskland er over 2100 personer smittet.

Mistanken rettede sig i første omgang mod rå agurker - men nu peger meget altså på, at der i stedet er tale om bønnespirer.

De tyske myndigheder har dog endnu ikke fastslået, om det er tilfældet, og Fødevarestyrelsen fastholder derfor advarslen mod rå agurk, tomat og salat fra Nordtyskland, indtil der er en endelig afklaring på smittekilden.

Oversigt

    Oversigt