- Det er jo bare en klump!

Billedhuggeren Keld Moseholm er kendt for sine værker med små tykke mænd. Nu er han fyldt 80 år og bliver centrum for en hel udstilling.

- Det er jo en klump, der kan udtrykke så meget. Egentlig bare en klump.

Billedhuggeren Keld Moseholm viser os rundt i sit hjem og værksted ved Faaborg. En rundvisning med utallige stop, for et langt liv som kunstner har sat mange aftryk.

Og klumpen, som Keld Moseholm refererer til, er materialet, der i hans hænder er blevet til en skulptur med en lille tyk mand. Netop disse små tykke mænd er blevet en slags kendetegn for hans arbejder.

De kan ses mange steder i landet - indendørs og udendørs, hvor de på humoristisk vis fortæller små historier i skoler, firmaer, byrum og institutioner. 

- Der er nogle damer, der gynger, siger han, mens han går forbi et værk med små tykke damer i fuld gang med at gynge.

Man fornemmer næsten gyngeturen, og det er typisk for værkerne med de små tykke mennesker.

- Det er situationer, hvor der er en forventning om en bevægelse.

Keld Moseholms gyngende damer.
Keld Moseholms gyngende damer.

Og ganske rigtigt. Når man kigger rundt, ser man små tykke mænd, der klatrer, flytter på en kæmpe kagerulle, eller forsøger med en jernstang at flytte en stor tommelfinger. 

- Det er en afstøbning af min egen tommelfinger, fortæller Moseholm.

 

 
 

 Selvom det er de små tykke mænd, Moseholm er blevet mest kendt for, har han også lavet mange naturalistiske skulpturer.

- Nogle gange kommer der nogen på besøg, der spørger, hvem der har lavet alle de andre naturalistiske ting, siger han med et smil og anerkender dermed, at de naturalistiske værker er mindre kendte i offentligheden.

Men fællestrækket med de naturalistiske værker er kroppen. Ofte er kroppen centrum for Moseholms værker, og tit har Moseholms egen famile eller bekendte stået model.

- Jeg har Anette her for eksempel, siger han og tager fat i en skulptur af en ung kvinde.

- Og så er der Joyce her. Moseholm tager fat i en mindre skulptur. 

- Den står ude på TV2 på Kvægtorvet i stor figur.

Faaborg Museum markerer Moseholms 80 års fødselsdag med udstillingen 'Livsværker - Billedhuggeren Keld Moseholm 80 år'. Den vises i perioden 30. april – 25. september.

80 år er en usædvanligt høj alder for en udøvende billedhugger.

- Jeg kan godt mærke det, at jeg er blevet 80 år. Men jeg bliver jo ved. Alle mine kammerater er gået på pension for 20 år siden. For mig er der sket rigtig meget i 20 år.

En af landets mest kendte og produktive billedhuggere bor her på Fyn og er lige fyldt firs år. Keld Moseholm er manden bag de små tykke mænd, Skulpturer som de fleste kender, når de ser dem.  Vi har besøgt fødselaren i hans hjem ved Faaborg.