Det skal ikke være en straf at ryge og spise usundt

Usunde patienter skal have samme behandling som andre. Det slår syddanskerne fast i en ny undersøgelse.

Patienter, der ryger, spiser usundt eller ikke går til motion, skal behandles på samme måde, som patienter, der lever sundt. Det siger syddanskerne i en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Voxmeter.

I en undersøgelse om danskernes holdning til og viden om den kroniske sygdom KOL har Voxmeter stillet 214 personer i Region Syddanmark spørgsmålet om, hvor enige eller uenige de er i, at danskere der rammes af sygdom på grund af madvaner, rygning eller manglende motion skal have samme ret til behandling, som andre patienter.

78 procent mener, at de "usunde" patienter har samme ret til behandling som andre.

For nylig besluttede regeringen, at der skulle laves en styrket indsats over for patienter med kroniske sygdomme - særligt lungesygdomme.

- KOL er den sygdom, der bidrager mest til den samlede ulighed i sygelighed og dødelighed i Danmark - og den sociale ulighed i KOL er stigende. Derfor glæder vi os over, at både danskerne, regeringen og de partier, der står bag finanslovsforliget på sundhed, er parate til at bekæmpe den stigende ulighed i sundhed og sikre, at alle lungesyge danskere i fremtiden vil blive behandlet bedre og hurtigere end nu , siger bestyrelsesformand i Danmarks Lungeforening, Johannes Flensted-Jensen.