Direktør om fyringer og konkursrekord: - Vi har aldrig oplevet noget lignende

Ikoniske fynske virksomheder fyrer medarbejdere efter rekordmange konkurser i november. Den økonomiske fremtid er umulig at læse, mener direktører. Ekspert er knap så bekymret.

Hos den ikoniske fynske møbelproducent Carl Hansen & Søn i Gelsted er hver Y-stol stol på snedkerbænken sit eget bevis på, at der stadig er en eller anden form for købelyst tilbage.

Men efterspørgslen er faldet drastisk.

Og i november besluttede direktør Knud Erik Hansen at fyre 126 ansatte. Han frygter ganske enkelt for fremtiden.

- Det er ganske forfærdeligt. Det ligger ikke til min natur at skære ned, men det skal gøres, siger Knud Erik Hansen, administrerende direktør i Carl Hansen & Søn.

Tirsdag morgen fremlagde han budgettet for 2023. Det viser en forventet nedgang i omsætningen på 25 procent. 

Og Carl Hansen & Søn er langtfra den eneste virksomhed, der ser sort på fremtiden. I november fyrede reolproducenten Montana i Haarby ni medarbejdere. 

Rekordmange konkurser

Hos Le Klint i Odense har de sendt alle 34 medarbejdere i produktionen på halv tid. Det betyder, at de blot arbejder hver anden uge. 

Og i Assens skaber situationen panderynker hos Leif Laustsen, der er formand for Fødevare Danmark, en paraplyorganisationen for små og mellemstore fødevareproducenter. Han frygter flere konkurser og fyringer blandt sine medlemsvirksomheder.

- Desværre ja. Jeg tror, der er nogle, som hænger helt ude på kanten, og vi kan nok ikke undgå, at de går konkurs, siger Leif Laustsen.

En vurdering, der bakkes op af fakta.

Nye tal viser, at november på landsplan bød på flere konkurser end nogensinde før i statistikkens 13-årige historie. I alt 331 konkurser.

Knud Erik Hansen har i sin lange karriere aldrig oplevet en så uforudsigelig økonomisk situation som nu.
Knud Erik Hansen har i sin lange karriere aldrig oplevet en så uforudsigelig økonomisk situation som nu.
Foto: Anders Høgh/William Lorentzen

Her på Fyn var der 27 konkurser i november mod blot fem i samme måned året før.

Det er også netop derfor, at fyringerne hos Carl Hansen & Søn i Gelsted ifølge møbel-direktøren selv er udtryk for rettidig omhu.

- Det, der har været vanskeligt for os, er, at vi ikke kan se slutningen på det her. Hvis vi bare kunne se, det drejede sig om en tre-fire måneder, og så vender det igen. Men det har ikke været tilfældet. Og når vi ikke kan se en vending i det, der foregår, så reagerer vi, siger Knud Erik Hansen.

- Det hænger ikke sammen

Ifølge Knud Erik Hansen er den økonomiske situation lige nu særdeles vanskelig at læse. På den måde står vi i en unik situation, mener han. 

I erhvervslivet taler man lige nu om - og frygter - den perfekte storm: At inflation, stærkt stigende renter, krig og politisk ustabilitet, klima og energikrise sammen sender økonomien mod bunden.

- Jeg tror aldrig, vi har set noget, der er så omfattende, som det her er. Det er jo hele verden. Og det er klart, at når man sidder i en stilling som min, så stopper man lige op og spørger sig selv: Hvad er egentligt strategien for de næste par år, siger Knud Erik Hansen. 

Samme usikkerhed er der hos Le Klint i Odense. 

Netop fordi direktøren ikke kan greje, hvad det er for en krise, vi står over for, har han valgt ikke at fyre - men til gengæld arbejder de ansatte i produktionen nu kun hver anden uge.

- Vi forventer helt klart en relativt barsk start på det nye år. Men fordi vi ikke ved, om det bare er et lille bump, har vi valgt den her model, hvor vi stadig fastholder medarbejderne. Vi håber jo at køre videre, når vi kommer på den anden side. Men der er jo ingen garantier, siger administrerende direktør Kim Weckstrøm Jensen.

Men der er også noget, der ikke hænger sammen, lyder det fra Fødevare Danmarks formand.

- På den ene side bliver man ved med at snakke om, at vi mangler arbejdskraft. Alligevel er der store virksomheder i vores område, som lige nu fyrer 100 mennesker. Det hænger ikke sammen, og jeg er spændt på - negativt ment - hvor mange der i virkeligheden går hen og bliver fyret, siger Leif Laustsen.

Hos lampeproducenten Le Klint i Odense mærker de også den faldende efterspørgsel. Medarbejderne i produktionen arbejder nu kun hver anden uge.
Hos lampeproducenten Le Klint i Odense mærker de også den faldende efterspørgsel. Medarbejderne i produktionen arbejder nu kun hver anden uge.
Foto: Anders Høgh/William Lorentzen

Ekspert: Opbremsning er sund

Selv for Jan Størup Nielsen, der er chefanalytiker i Nordea, er det svært at spå om fremtiden. 

- Vi er på vej ind i noget afmatning. Der er ingen tvivl om, at tingene kommer til at gå langsommere, end vi har været vant til. Men jeg synes ikke, vi kan kalde det krise endnu, siger Jan Størup Nielsen.

De fynske virksomheder er bekymrede for fremtiden, fordi de ikke kan gennemskue, hvor slemt det bliver. Kan du genkende det billede?

- Ja, meget. Og det er jo et eller andet sted en af de største udfordringer lige nu. Vi kan se, at renterne er kommet op. Vi har stadig høj inflation, vi ser flere konkurser. Alle tegn på, at vi er på vej ned i et langsommere tempo er der. Men det er enormt svært at spå om, hvor slemt det rent faktisk bliver.

Man taler meget om den perfekte storm, hvor der både er noget politisk uro i verden, krig, inflation, energikrise. Skal vi frygte det her?

- En mellemting. Vi skal helt sikkert være opmærksomme på udviklingen. Men omvendt hører jeg også til dem, der ikke tror, det bliver helt så slemt, som nogle frygter. Vi skal huske, at meget af den afmatning, vi ser lige nu, er skabt af de højere renter. Og højere renter er jo faktisk noget, som centralbankerne gør helt bevidst, fordi der har været for meget tempo på økonomien, siger Jan Størup Nielsen og henviser blandt andet til virksomhedernes rekrutteringsproblemer.

Ifølge analytikeren er det altså til dels et sundhedstegn, at økonomien lige stopper lidt op, fordi den har været overophedet.

- Udfordringen bliver så bare at få taget noget af tempoet ud af økonomien, uden at vi bremser fuldstændig op. 

I sidste ende handler det om, hvor mange penge forbrugerne har mellem hænderne. Og meget tyder på, at fynboerne holder på pengene. Det var i hvert fald butikkernes konklusion efter Black Friday i november

Oversigt

    Oversigt