I det fynske folks tjeneste

Diskodans i døgneren

En hjemlig duft af ovnstegt kylling blander sig med varmen fra komfuret - lyset er afdæmpet, og hvis ikke det var for de mange små garderobeskabe, ville de fleste føle, at de var hjemme hos mor. Men det er de ikke. For kyllingen er ved at gå fra lyserød fersk fjerkræ til veltilberedt og sprød i Børnehuset Søndervang i Ringsted.

-

En hjemlig duft af ovnstegt kylling blander sig med varmen fra komfuret ? lyset er afdæmpet, og hvis ikke det var for de mange små garderobeskabe, ville de fleste føle, at de var hjemme hos mor. Men det er de ikke. For kyllingen er ved at gå fra lyserød fersk fjerkræ til veltilberedt og sprød i Børnehuset Søndervang i Ringsted.

Her passes der børn døgnet rundt, og denne torsdag er ingen undtagelse. Klokken er lige omkring 17, og de sidste dagbørn er blevet hentet. Der er på magisk vis faldet ro over Søndervang. Dagtimernes larm og hektik er afløst af en anderledes rolig stemning.

Lyse børnestemmer og toner fra det sidste Razz-hit høres svagt fra stuen. Seks børn har stadig en del timer foran sig, inden de skal hjem til mor og far. Stemningen er høj i aften, for om lidt dukker Simon op, og han har ni års fødselsdag i dag. En begivenhed som pædagoger og børn glæder sig til at fejre med ham.

Til tonerne fra barnestjernen Razz er pædagogen Lizzie Byrnak i fuld gang med at hænge blinkende lyskæder op. Senere på aftenen skal stuen nemlig fungere som diskotek for børnene. For en ni-års fødselsdag skal ikke gå ubemærket hen, så i skæret fra de blinkende kulørte pærer kan børnene danse og lege, som de har lyst til.

\"Hvornår skal vi have disko\", spørger seks-årige Thomas utålmodigt Lizzie, som hurtigt får ham til igen at gå i venteposition .

\"Jeg skal lige have hængt de her op\", siger Lizzie, mens hun bakser med at få lyskæden til at sidde fast i nogle kroge i loftet.

Døgnbørnehavens rutiner sidder på rygraden af den erfarne pædagog. Hun har nemlig arbejdet der lige fra begyndelsen, og har haft æren af at være på arbejde den første nat, der blev passet børn i Børnehuset Søndervang.

Frejdigt fødselsdagsbarn
Mens Lizzie agerer handy-kvinde er dagens fødselar kommet ind af døren. Han springer Lizzie om halsen og får et kærligt kram og et stort tillykke. Selvom Simon i dag går i skolefritidsordning, er han stadig tilknyttet Søndervangs natafdeling. Han sover her med jævne mellemrum, hvilket ikke ser ud til at genere ham det mindste. Han bevæger sig hjemmevant rundt i lokalerne, og snakker med pædagoger og børn, som var de hans familie.

\"Jeg er et glad fødselsdagsbarn. Nu er jeg mange år, for jeg er ni år i dag\", proklamerer den ranglede knægt stolt.

Da lyskæderne er hængt op, bliver det lidt kolde loftslys slukket ? børnene, der i mellemtiden har gemt sig ude i mellemgangen, er ganske spændte. Så da døren går op, og de får lov at se Søndervangs helt eget disko-dasko-dansegulv bryder de ud i spontan begejstring.

\"Nøj? Prøv at komme og se\", siger en af pigerne inviterende til de andre børn. Og da de kommer hen i døren og ser det kulørte lys lyder der et \"wauw\".

Bølle Bob-beat
Spontant begynder børnene at synge Bølle Bob, som lige for tiden topper Søndervangs hitliste. Pædagog Lizzie opsnapper hurtigt, at det er med at få lagt Bølle Bob i cd-afspilleren. Men det dunkle lys gør det svært for hende at se. Et hurtigt klik på stikkontakten, og neonlyset brænder igen.

\"Det der er ikke hyggeligt. Det er ikke disko\", siger Simon og de andre børn er helt enige med ham, så pædagogen må hurtigt finde den rigtige cd og få den lagt i afspilleren, så lyset igen kan dæmpes.

Stereoanlægget beslaglægges af børnenes favorit-cd. Musikken fra den nærmest legendariske Bølle Bob nærmest flyver ud af højttalerne, mens drenge som piger danser og vrikker entusiastisk rundt på gulvet. Pigerne har forvandlet nogle farvekridt til mikrofoner, og på rigtig Popstars-maner fører de sig frem med selv-koreograferede dansetrin. Små svedperler finder vej til deres pander, og kinderne rødmer stiller og roligt ? tydeligt mærket af det høje energiniveau.

Pædagogerne som er på arbejde denne aften er foruden Lizzie også Anna Søgaard Hansen. Lige for tiden er her også en ekstra voksen, nemlig en pædagogstuderende, som er i praktik på Søndervang.

Anna har fri klokken 22, når der er badet, læst godnathistorie og børstet tænder. Men lige nu er hun mest bekymret for, hvordan de overhovedet skal få børnene i bad. Diskoteket er nemlig så stor en succes, at det er svært at fange ungernes opmærksomhed med aftensmaden, som er lige ved at være færdig. Kun en pose flütes mangler at blive varmet i ovnen inden, den samlede flok kan sætte sig til bords og få mættet de sultne maver.

Skelettet er svært
På bordet er der disket op med salat, ovn-pommes frites og kylling. En menu som går lige i hjertet på de små poder, om end det er lidt besværligt med det kylling.

\"Jeg kan ikke få skelettet af\", siger Christina irriteret, mens hun ivrigt forsøger at skille det hvide kyllingekød fra benene.

Men da problemet med at få fjernet kyllingebenene er løst, er alle klar til at spise. Lige som middagen er begyndt bliver Jasmin hentet af sin far ? og kort tid efter indtager Kit hendes plads. Hun er kommet for at overnatte i børnehaven sammen med de andre børn.

Maden får hurtigt ben at gå på, mens snakken hen over bordet bliver mere og mere løssluppen. Alt fra kærester, børn og rokketænder bliver diskuteret inden, Simon overrasker sine kammerater fra Søndervang med en dessert. I anledning af sin fødselsdag har han nemlig tre-farvet is med, som de nyder i stor stil.

Men ikke så snart er tallerkenerne tomme, før børnenes tanker igen er på disko, dans og dunkel belysning.

Fire- årige Christina må vente lidt med dansen. For sammen med bedste-veninden Simone skal hun i bad og i nattøj. I hver sit lille hvide plastikbadekar plasker de to veninder i vandet. Pigerne leger en leg, som der vist ikke er andre end dem selv, som kan finde hoved og hale i. Men det bekymrer ingen, for de hygger sig og bliver rene.

Efter tøsernes badetur er det de lidt større drenge, som skal vaskes. En tur under bruseren og derefter i nattøj.

Pyjamasfest
Med ét er diskoteket forvandlet til et pyjamasparty, hvor de voksne bestemt ikke er inviteret. Der bliver snakket om kærester og mimet til Bølle Bobs kærlighedssange.

Klokken er ved at nærme sig 20, og Anna kalder børnene ned i hygge-stuen, hvor hun vil læse historier for dem alle sammen.

\"Dyrene fra Hakkebakke-skoven\" samler børnene, og hvor der før var høj sang og skingre skrig, er alle nu meget stille og lytter interesseret til fortællingen, mens de sidder i den blå sofa flankeret af sovedyr og små dukker.

Imens er Lizzie i gang med at koge vand til teog varme æbleskiver ? for som altid får børnene lidt hyggemad, inden tandbørsten og sengen kalder.

Lige som æbleskiverne er ved at blive serveret, bliver børneflokken udvidet med tre brødre, som er blevet afleveret af deres forældre, som begge skal på natarbejde. De falder hurtigt ind i mængden og lytter lige så begejstret som de andre til historien fra Hakkebakke-skoven.

Uden højlydte protester smutter først de små og derefter de større børn ud for at børste tænder, da Anna er færdig med at læse for dem.

Simone og Christina er helt overgearede ved tanken om, at de skal sove sammen i nat.

\"Må hun ikke sove sammen med mig i min køje\", spørger Christina begejstret, men hun må nøjes med at have veninden, Simone, i køjen lige ved siden af.

Inden længe er der faldet ro over gemakkerne ? i hver sin køje har børnene lagt sig under deres dyner, som er iklædt helt personlige sengetøj. Pædagogerne går rundt og siger godnat til hvert enkelt barn med en lille snak og et kram. Fortroligheden mellem børn og voksne lyser langt væk.

Børnenes øjne er ved at være små, og inden længe er det kun i drømmeland, de danser disko og spiser livretter. Tilbage er der kun for pædagogerne at få ryddet op, og køkkenet gjort klar, til ungerne vågner og skal have morgenmad.

Børnehuset Søndervang

  • Etableret for 10 år siden
  • Har åben fra tidligt mandag morgen til lørdag morgen
  • Forældrene betaler 354 kroner oven i den almindelige institutionstakst for at have et barn indskrevet til døgnpasning. Beløbet dækker fem nætter på en måned. Derudover koster det 71 kroner pr. overnatning.
  • Omkring 25 børn er tilmeldt døgnpasningen
  • Typisk er der mellem fire og 10 børn på en nat
  • Både børn fra vuggestue, børnehave og skolefritidsordning kan benytte ordningen
  • Der er to pædagoger på job til klokken 22. Derefter en, som overnatter sammen med børnene
  • Hvis der er seks børn, som skal sove i institutionen, er der to pædagoger på vagt hele natten
  • Pædagogen, som er på arbejde om natten, går med en overfaldsalarm, som med et tryk skaber kontakt til politi og alarmcentral