DM i kæmpegræskar med fynsk deltagelse: Hemmeligheden er hestemøg

De seneste 14 år har Tivoli i København afholdt DM i Kæmpegræskar. I år var der fynsk deltagelse.

129,6 kilo. Det var hvad vægten viste, da et fynsk kæmpegræskar i dag blev vejet til DM i Tivoli.

Men selvom det umiddelbart lyder af meget, så er der langt op til vindergræskaret, der med en kampvægt på hele 497,6 kilo, kunne sikre sig førstepladsen.

Det blev derfor en caféejer fra Græsted, der løb med sejren, oplyser Tivoli i København, hvor der de seneste 14 år er blevet afholdt DM i Kæmpegræskar.

Tungere end forventet

For Anita Dietz fra Årslev, der er ejer af det fynske kæmpegræskar, var det en stor oplevelse at få lov at deltage i konkurrencen.

Hun har dyrket kæmpegræskar i ti år, men i år var første gang hun kvalificerede sig til DM. Det skyldes ifølge Anita Dietz én helt særlig ingrediens.

- Sidste år var der en af avlerne der lækkede sine hemmelighed og sagde hestemøg, hestemøg, hestemøg, så det måtte vi jo prøve, fortæller hun. 

Derfor måtte Anita Dietz og hendes mand hente mellem 15 og 20 trailerfulde ren hestemøg, som græskaret kunne vokse sig stor på. 

Selvom det blev til en ottende plads ud af i alt ti græskar, er Anita Dietz tilfreds med resultatet.

- Jeg har det rigtig, rigtig godt. Den vejede næsten 20 kilo over, hvad jeg havde håbet på, lyder det fra den glade græskaravler.

Gode gener

Vinderen af årets DM-konkurrence, Henrik Jensen, erkender, at det har krævet hårdt arbejde at nå denne størrelse.

- Det er blevet fodret med rå mængder af naturgødning i form af heste- og hønsemøg samt store mængder af brændenælde vand, siger han.

- Mit græskar har også gode gener, for det er barn af sidste års nordiske og danske mester.

Sidste års vinder blev målt til 970,4 kilo og var blevet passet og plejet af den dobbelte vinder Jens Peder Skønager fra Ribe.

Får frø med hjem

Selvom det ikke blev til en førsteplads for fynske Anita Dietz, så har konkurrencen ikke afskrækket hende fra at dyrke flere kæmpegræskar

- Det har i hvert fald givet blod på tanden til noget mere dyrkelse næste år, siger hun.

De næste tre uger kan Tivolis gæster nyde synet af de ti konkurrencegræskar, og derefter får avlerne en pose med frø fra deres græskar, så de har noget at dyrke videre på.

Trods vindergræskarrets enorme størrelse, er der ikke kun langt op til Danmarksrekorden, men også verdensrekorden.

Den rekord sidder en italiener ved navn Stefano Cutropi i øjeblikket på. Han formåede at fodre et græskar med gødning i sådan en grad, at det voksede til hele 1.226 kilo.

Anita Dietz fra Årslev deltog i DM i kæmpegræskar. Fotograf: Tivoli