I det fynske folks tjeneste

DMI advarer: Risiko for isslag

DMI har tidligt lørdag morgen udsendt advarsel om muligt isslag på Fyn. Det kan gøre veje og fortove spejlglatte, advarer DMI.

Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Der er risiko for isslag over det meste af Fyn i løbet af lørdag formiddag.

Det er DMI, der lørdag morgen har udsendt advarslen om mulighed for isslag, der gør alle overflade enormt glatte på meget kort tid. Det kan derfor være forbundet med stor risiko at gå eller køre på isslag.

På den nordlige halvdel af Fyn, i Middelfart, Assens, Kerteminde, Odense og Nordfyn, er der risiko for isslag først på formiddagen og frem til omkring klokken 10.00, mens advarslen gælder for Nyborg og Sydfyn frem til klokken 12.00.

Isslag er underafkølet regn, som fryser til is, når det rammer en overflade. Derfor går det meget hurtigt med at gøre alle overflader farlige at færdes på.

Så selv om DMI kun forventer nedbør på op til en milimeter, så er det tilstrækkeligt til at skabe farlige situationer.

Vejrudsigten for lørdagen beretter om en skyet dag med lidt sne, der senere går over i regn og en overgang altså giver det frygtede isslag. Senere på dagen bliver det efterhånden opholdsvejr. Temperaturerne kommer til at ligge mellem frysepunktet og fire graders varme, og vinden bliver jævn til hård sydvestlig vind, inden den sidst på dagen aftager.

I aften og i nat kan du forvente tørt og skyet vejr med temperaturer ned mellem to graders frost og to graders varme. 

Isslag medfører risiko for et stort antal uheld med personskade til følge. Færdsel, kørende såvel som gående, er forbundet med stor risiko for skade.

Ifølge vagtchefen ved Fyns Politi, Kenneth Taanquist, har der tidligt lørdag formiddag ikke været nogle fynske uheld relateret til isslaget.

Hvad er isslag:

Isslag dannes når iskrystaller fra skyerne falder ned gennem et område med positive temperaturer. Derved smelter iskrystallerne og bliver til vanddråber - det vi bedre kender som regn.

Når regndråberne atter falder ned gennem området nær jordoverfladen, hvor det er frostvejr, afkøles dråberne til under frysepunktet - man taler om underafkølede vanddråber, der ved mødet med vejbaner, jordfladen og genstande i øvrigt fryser spontant - og derved afsætter et fint lag af is.

Man taler også om at overfladerne så sige glaseres.

Kilde: vejret.tv2.dk