I det fynske folks tjeneste

Dobbeltdrabet var årets mest opsigtsvækkende

Politiet fik 44 drabssager i 2011. Dobbeltdrabet i Tusindårsskoven står tilbage som det mest opsigtsvækkende.

Frømænd finkæmmede i jule Langesø i jagten på mordvåbnet. Det viste sig at være en maskinpistol af mærket Husqvarna. Arkivfoto.

Politiet måtte i 2011 efterforske i alt 44 sager om drab. Det viser en opgørelse, som Ritzau har foretaget den 27. december.

Dermed adskiller året sig ikke afgørende fra de to foregående år, da 2010 bød på 43 drabssager og 2009 på 49.

Kun i en enkelt af sagerne har politiet endnu ikke anholdt nogen.

Årets mest opsigtsvækkende drab fandt sted på Fyn.

Den 13. april gik ægteparret Bjarne Johansen og Heidi Nielsen en tur i Tusindårsskoven i Odense, da de klokken 19.45 brutalt blev mejet ned i en byge af skud fra en maskinpistol.

Nyheden om dobbeltdrabet brød i medierne den 14. april, da en hundelufter fandt ægteparret.

Det blev indledningen på en omfattende drabsefterforskning.

Det viste sig, at gerningsmanden var gået rundt om ægteparret, mens han skød løs med maskinpistolen, og der var ikke umiddelbart et motiv til det brutale dobbeltdrab.

Gerningsmanden tog blandt andet parrets nøgler og kamera med sig, og en teori er, at den fotoivrige Bjarne Johansen fotograferede gerningsmanden, mens han prøveskød maskinpistolen.

Efter en måneds tid fik politiet tilsyneladende hul på sagen og anholdt en nu 38-årig mand, men man er endnu ikke kommet nærmere et motiv.

- Vi kender stadig ikke motivet, for han har ikke villet tale med os, siger vicepolitiinspektør Henrik Justesen, der ikke vil komme nærmere ind på, om man har fundet en forbindelse mellem det dræbte par og den formodede gerningsmand.

Den seneste detalje i sagen kom frem i sidste uge, da anklageskriftet blev offentligt kendt.

Her stod der, at den 38-åriges bror måske har spillet en større rolle end tidligere antaget. Dagen efter drabet kørte de to brødre ifølge anklagemyndigheden således i en bil til Langesø vest for Odense, hvor de sammen kastede det formodede mordvåben - en Husqvarna maskinpistol - i søen.

Det var broderen til den drabstiltalte, der før mordet var i besiddelse af maskinpistolen. Maskinpistolen blev fundet i netop Langesø efter at frømænd havde gennemsøgt søen.

Det fremgår osse af anklageskriftet, at den mordtiltalte mand har skiftet navn.

Hele sagen fylder 20 ringbind. Retssagen mod de to brødre starter den 16. april, og der er i første omgang afsat otte retsdage til at få afgjort sagen om 2011 mest opsigtsvækkende drab.