Dom over danske agurker ventes på tirsdag

Først tirsdag ved Fødevarestyrelsen, om der var colibakterier i danske agurker. Utænkeligt, siger gartnerne.

Først tirsdag forventer Fødevarestyrelsen at have godtgjort, om dansk producerede agurker er årsag til, at flere restaurationsgæster i Hamburg blev syge af en særligt hårdnakket E-type colibakterie.

De tyske fødevaremyndigheder har fundet bakterien i restaurantens agurker, som stammer dels fra Holland og dels fra Danmark.

Men gartnernes brancheforening, Dansk Gartneri, melder på forhånd hus forbi for dansk dyrkede agurkers vedkommende, fremgår det af et brev fra foreningen til medlemmerne.

- Fra hollandsk side har man meldt ud, at det er helt usandsynligt, at agurkerne skulle komme fra Holland.

- Vi må også fortsat fastholde, at vi mener, at det er utænkeligt, at der skulle være en smittekilde i Danmark, skriver foreningens sekretariatschef Flemming Nør-Nielsen til medlemmerne.

Fødevarestyrelsen har påbudt et grossistfirma i Odense, Mango Frugt I/S at trække sine agurker fra to danske producenter tilbage.

Sekretariatschefen oplyser, at Dansk Gartneri har forsøgt at få oplyst fra Mango Frugt, hvem de to producenter er, men at firmaet ikke vil oplyse det.

- Det er dog kommet frem, at et familiemedlem i ejerkredsen fra Mango Frugt har et gartneri på Fyn, hvor der produceres agurker, står der også i brevet.

Indtil videre er otte mennesker døde i Nordtyskland efter have kommet i nærkontakt med den dødelige colibakterie VTEC, som menes at stamme fra inficerede agurker.

Oversigt

    Oversigt