Dragsdahl vil tage koldkrigsopgør til Højesteret

Procesbevillingsnævnet skal nu tage stilling til, om Jørgen Dragsdahl kan tage sag om injurier til Højesteret.

Journalisten Jørgen Dragsdahl gør nu et sidste forsøg på at få historikeren Bent Jensen dømt for injurier, fordi Bent Jensen har skrevet, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har anset Dragsdahl for at være agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB.

Overfor Politiken bekræfter Jørgen Dragsdahl, at han sammen med sin advokat har indsendt en ansøgning til Procesbevillingsnævnet med anmodning om at få lov at anke den nylige dom fra Østre Landsret, der frikendte Bent Jensen, til Højesteret.

- Vi har taget det første skridt. Vi gør det, fordi dommen er forkert. Den er i strid med den normale tolkning af dansk lovgivning, siger Jørgen Dragsdahl til Politiken.

Det er blot to uger siden, at Dragsdahl, der under den kolde krig var ansat som udenrigs- og sikkerhedspolitisk reporter på dagbladet Information, led nederlag i landsretten.

Sagen begyndte tilbage i 2007, da Bent Jensen, som på det tidspunkt var leder af Center for Koldkrigsforskning, i Jyllands-Posten beskyldte Jørgen Dragsdahl for at have været agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB i 1970'erne og 1980'erne.

Bent Jensen blev tilbage i 2010 ved Retten i Svendborg dømt i sagen. Dommen lød på 20 dagbøder á 2000 kroner. Derudover blev Jensen dømt til at betale 309.278 kroner i godtgørelse til Jørgen Dragsdahl .

Men Østre Landsret begrundede den senere frifindelse af Bent Jensen med, at der må gælde vide rammer for professorens ytringsfrihed, selv om Bent Jensen efter landsrettens opfattelse ikke har ført faktuelt bevis for, at Jørgen Dragsdahl skulle have været KGB-agent.

Retten lagde i den forbindelse vægt på, at Bent Jensen ikke har påstået, at Jørgen Dragsdahl skulle have overtrådt straffeloven, og at Dragsdahl som offentligt kendt journalist og debattør må tåle en vis kritik.

Sagen er vel nok danmarkshistoriens dyreste injuriesag. For Jørgen Dragsdahls vedkommende er advokatsalæret gennem årene løbet op i 2,5 millioner kroner.

Der har været iværksat indsamlinger i regi af støttegrupper til begge parter i sagen, og det er en af grundene til, at Jørgen Dragsdahl fortsætter sagen.

- Jeg har ingen penge, men der er mange mennesker, som har sat liv i en indsamling til udgifterne i forbindelse med sagen, siger han.

Dragsdahls nye advokat, René Offersen, har skrevet til Bent Jensens advokat, Károly Németh, at Jørgen Dragsdahl ikke som krævet i landsrettens dom vil betale 600.000 kroner i sagsomkostninger til Bent Jensen, skriver Jyllands-Posten.

Han vil nemlig bede Højesteret om at tillægge spørgsmålet udsættende virkning.