Dronningens jubilæum: Carsten var den første fynbo, der vidste, at kongen var død

Fredag den 14. januar er den 50 år siden, at hende majestæt dronning Margrethe den 2. overtog efter sin far kong Frederik den 9. På det tidspunkt var Carsten Reenberg pressefotografelev, og han var den første fynbo, der vidste, at kongen var død.

"Længe leve dronning Margrethe d. 2 af Danmark".

Med de ord startede dronning Margrethes karriere som dronning. På Fyns Tidende og Fyns Stiftstidende var det en ung pressefotografelev, der tog imod telegrammet, der ændrede Danmarkshistorien.

Breaking news

14. januar 1972 var daværende pressefotografelev Carsten Reenberg på arbejde på Fyens Stiftstidende, hvor han havde arbejdet i halvandet år. Det var en almindelig arbejdsdag, selvom de ansatte godt vidste, at kongen havde været syg i et stykke tid. 

- Avisen havde forberedt fem-seks mindesider, til når kongen døde, fordi de vidste godt, at han var syg, fortæller Carsten Reenberg. 

Fyens Tidende havde på det tidspunkt deadline klokken 22.30-23.00. Og den 14. januar var reporterne gået hjem, og det var derfor kun Carsten Reenberg, en redaktionschef og redaktionssekretærerne, der var tilbage på avisredaktionen. 

Derfor spurgte redaktionschefen Carsten Reenberg, om han ikke ville sætte sig og overvåge de telegrammer, der kom ind, hvis nu der skulle ske noget spændende. 

Hvis der kom det, vi i dag kalder "Breaking news", så ville der lyde en klokke sammen med nyheden, og alt efter, hvor vigtig en nyhed det var, jo flere klokker vil der lyde. 

Og pludselig lød der indtil flere klokker fra fjernskriveren.

- Det lød som et klokkespil. Den ringede nok otte gange. 

Og klokken 20.04 læste den unge pressefotografelev som formentlig den allerførste fynbo ordene: 

"KONGEN ER DØD"

- Det føltes helt vildt. Jeg vidste jo godt, at det var et historisk stykke papir, jeg stod med, fortæller Carsten Reenberg nu 50 år senere. 

Vi kørte som en maskine

Efter at have læst nyheden løb Carsten Reenberg ned til redaktionschefen for at fortælle, hvad der skete. Han turde ikke tage elevatoren, fordi morgendagens avis var ved at blive samlet, så han vidste godt, at det skulle gå stærkt. 

Da Carsten gav det lille papir med de tre ord til redaktionschefen, piftede han så højt, så det overdøvede alt og alle. 

- Han sagde bare 'så kører vi'.

Efterfølgende blev avisen ændret, og den altoverskyggende nyhed var selvfølgelig kongens død, og at vi nu skulle have en dronning.

- Alle vidste, hvad de skulle gøre, og så fik vi hurtigt ændret avisen.

Carsten Reenbergs vagt sluttede egentlig klokken 22, men han blev alligevel hængende.

- Der var en speciel stemning. Det er jo sådan noget her man ikke oplever hver dag, så jeg blev hængende til alle var færdige.

- Et par timer senere sad vi alle nede i Rådhuskælderen og fejrede morgendagens avis – med mindesiderne - med Rød Tuborg og champignon a la creme.

Dronningen virkede som et varmt og kærligt menneske

Fredag er det 50 år siden, at dronningen tiltrådte som regent. Derfor har TV 2 Fyn spurgt fynboerne, om de havde historier om deres møde med dronning Margrethe. 

En af dem, som har fortalt en historie, er Simon Lu. Han kom til Danmark som flygtning fra Vietnam. I 1999 blev han uddannet guldsmed, og han blev indstillet til en medalje i 2000. 

Prisoverrækkelsen blev overværet af dronning Margrethe, og Simon Lu fik muligheden for at tale med hende. 

- Hun sagde tillykke med medaljen med et smil på læben.

Simon Lu, der møder HM Dronning Margrethe. (Privatfoto)
Simon Lu, der møder HM Dronning Margrethe. (Privatfoto)

- Jeg får stadig gåsehud, når jeg tænker på det. Det var en endelig bekræftelse på, at jeg var velkommen i det danske samfund, fortsætter han. 

Simon Lu, der nu arbejder som kørelærer i Odense, har kun flotte ord om dronning Margrethe.

- Hun var fantastisk. Meget nærværende og et varmt menneske. 

Del din historie

Har du mødt majestæten? I hvilken sammenhæng mødte du hende? Hvornår og hvordan foregik det? Hvilket indtryk gjorde hun på dig? Og har du billeder af mødet?

Lad os høre jeres fortællinger her: