Dyr fra Fyn blev mediestjerner

Der er kamp om at blive årets mest omtalte dyr. Dyr fylder i medierne, og vi ser i stigende grad på dem som mennesker, mener forsker.

Isbjørneungen Knut er kendt i hele verden. I Danmark gik vi amok mod dræbersneglene i sommer, og i efteråret fulgte vi kæmpehunden Emmas flugt på Fyn.

Dyr fylder mere i aviser, blade, på tv. Og det er både dyr, som vi holder derhjemme, dyr i zoo og dyr i naturen, skriver Ritzau.

Men hvorfor er det, at vi eksempelvis følger med i kæmpehunden Emmas skæbne, fra da hun brasede ud af sin ejers have i Otterup på Fyn i september, og til hun blev fundet og aflivet i starten af december?

- Det er, fordi mange hunde opfattes som en del af familien. Folk omtaler ofte dyrene som børn og sig selv som mor og far, dyrlæge Stine B. Christiansen, der er ph.d.-studerende i dyreetik ved Københavns Universitet.

- Det ses også her til jul, hvor folk køber julekalendere og gaver til deres hunde. Og det kan ses i de mange magasiner om dyr, der er kommet på gaden i de seneste år. De ligner til forveksling dameblade - altså mode og mad til dyr, siger hun.

- Når vi tænker på Emma, tænker vi altså ikke på hende som en hund, men som en, der er væk, siger Stine B. Christiansen.

- Det er hverken første eller sidste gang, at en hund løber væk og er væk i længere tid. Men nu var der tale om en speciel hund - et stort bæst, der afleverer savl i brysthøjde - og så får du hevet Emma frem. Det handler ikke om hunde generelt, men om en specifik hund, siger zoolog Michael Carlsen, der er projektleder i Dyrenes Beskyttelse.

Et udpluk af årets dyrehistorier

6. august: Dræbergoplen spreder sig med rekordfart i de danske farvande.

8. august: Marsvinene Freja og Eigil bliver forældre til en
lille hunkalv i oplevelsescentret Fjord&Bælt i Kerteminde. Det
kaldes en verdenssensation, fordi det ikke tidligere er lykkedes
at holde en nyfødt kalv i live i fangenskab. Hunkalven døbes
senere Frigg Amanda.

14. august: Normalt omgås personalet på det zoologiske museum Naturama i Svendborg kun døde dyr. Derfor gør en
lagermedarbejder store øjne, da et af dyrene pludselig rører på sig. En to meter lang pytonslange kryber rundt på en hylde og bliver sendt i karantæne på Terrariet i Vissenbjerg.

8. november: Der findes asiatiske mariehøns i en dansk bolig
for første gang. De asiatiske mariehøns er det seneste eksempel på fremmede dyrearter, der kommer ind i landet, og som vi helst skal af med igen. Flere bliver også fundet på Sydfyn.

5. december: Kæmpehunden Emma - en mastiff på 100 kg - bliver aflivet, fordi hendes hofte er knust. Emma er ellers lige blevet genforenet med sin ejer, Ida Mogensen i Otterup, efter at hun har været på flugt i 74 dage. Mange fynboer hjalp med at lede efter hende.

9. december: For første gang i 30 år findes en odder på Fyn.
Det er en succeshistorie, for odderen var stærkt truet i
1980'erne. Nu er der cirka 1500 i Jylland, og de breder sig. Der
er også fundet spor af dem på Vestsjælland i år.

Oversigt

    Oversigt