Dyt og kritik: Skolepatruljer oplever ubehagelige tilråb

Bilister skal opføre sig ordentligt overfor skolepatruljer, der ofte oplever ubehagelig og farlig adfærd. Det skal en ny kampagne være med til at ændre.

Cyklister sniger sig udenom og irritable bilister sender bandeord afsted mod de unge skolepatruljer, der hjælper skolebørn over vejene.

Men det kan man ikke byde de frivillige i gule veste, mener flere fynske kommuner. Derfor har både Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Nordfyns, Nyborg, Svendborg Kommune meldt sig under fanen for den nye kampagne 'Pas godt på skolepatruljen'.

Det er Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, der står bag. 

- Der er alt for mange elever i skolepatruljerne landet over, som har oplevet ubehagelige tilråb eller dårlig adfærd fra trafikanter. Det er ikke en rimelig måde at behandle børn, der udfører et stykke frivilligt arbejde for at passe på alle os andre, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Udover de fynske kommuner er 72 af landets øvrige kommuner med til at sætte fokus på problemet. Det kommer til at ske gennem vejplakater ved skolerne og videoer på sociale medier.

Rækker fuck og knytter næven

Sidste år blev der foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt skolepatruljeinspektører, lærerne, der har ansvaret for skolepatruljerne, landet over, og det resulterede i flere end 175 beskrivelser af ubehagelige situationer.

Herunder bilister, der rækker fuck til skolepatruljen og vifter med en knyttet næve. Derudover er der også eksempler på, at de frivillige har måttet springe til siden for at undgå at blive påkørt.

Det sker på trods af, at 98 procent af bilisterne i en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik fra 2021 svarer, at de synes godt om skolepatruljernes arbejde, og at de selv viser hensyn til skolepatruljerne.

- Der er nogle trafikanter derude, der lige skal trække vejret en ekstra gang. Det forsøger vi på en god måde at gøre dem opmærksom på med kampagnen. De fleste skolepatruljeelever er stolte og glade for deres opgaver og det ansvar, de påtager sig, og det vil vi gerne have, de bliver ved med at være, siger Mikkel Klausen, chef for Kommunikation & CSR i LB Forsikring.

Eksempler fra undersøgelsen


Opbakning fra politiet

Udover at situationerne er ubehagelige og farlige, resulterer de også i, at børnene mister lysten til at stå skolepatrulje.

Men flere steder har børnene også selv været med til at sætte en stopper for dårlig opførsel. I nogle tilfælde, hvor en bilist ikke respekterer skolepatruljen, har snarrådige elever husket at notere bilens registreringsnummer, hvorefter skolepatruljeinspektøren har kontaktet politiet.

Det er noget, som kan have en positiv effekt på den konkrete bilists opførsel overfor skolepatruljen, fortæller Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- I dansk politi bakker vi fuldstændig op om skolepatruljernes arbejde, og ser vi trafikanter, som ikke følger skolepatruljens anvisninger, er det en overtrædelse af færdselsloven, som vi sigter dem for. Det er helt uacceptabelt, at skolepatruljerne i nogle tilfælde ikke bliver respekteret, så vi hilser indsatsen velkommen, siger han i pressemeddelelsen.

Kampagnen kører over hele landet og frem til 26 september.