Efter coronapas: Langt mellem museumsgæster på Fyn

Rundt omkring på Fyn er der god plads på museerne. Coronapas og andre benspænd betyder nemlig en betydelig nedgang i antal besøgende.

I 2019 havde Clay Keramikmuseum Danmark 2849 besøgende fra 21. april frem til 13. maj. Samme periode i år ser helt anderledes i år.

Der var der kun 1110 gæster på museet.

- Det har stor betydning for os, hvis publikum svigter. Det er en tredjedel af vores indkomst, der kommer derfra, siger museets presseansvarlige, Henny Husum.

Clay er ekstra udsat, da de ikke er et statsanerkendt museum, og i yderste konsekvens, kan man blive nødt til at skære ned på udstillinger eller ansatte, selvom man ikke er der endnu, lyder det fra Husum.

Hos Odense Bys Museer oplever man også, at der er mere end rigelig plads til at overholde coronarestriktioner.

Under halvt så mange gæster

Marketingkoordinator Lone Weidemann fortæller, at de har mindre end 50 procent af de besøgende, som plejer at være der i denne periode.

- Det er rigtig svært lige nu i forhold til antal besøgende Det er rigtig tungt at få gang i museerne, siger Lone Weidemann.

Hun er ikke i tvivl om, at coronapasset har en effekt på manglen af kunder i butikken. Derudover nævner hun færre turister og coronapåpasselighed.

Hos både Odense Bys Museer og Clay har man sat ind med nogle nye tiltag for at få folks opmærksomhed.

Odense Bys Museer har arrangeret et event i Den Fynske Landsby med kendiskok Nikolaj Kirk, og Clay har både arrangementer med afrikansk dans, Tai Chi og yoga på vej.

Det er et benpænd

Hos Naturama i Svendborg oplever man også en betydelig nedgang i besøgende. Her mener man også, at der er en klar sammenhæng med coronapasset.

- Selvfølgelig er det et benspænd, som har betydning for billetsalget, men hvis myndighederne mener, det er nødvendigt, retter vi os selvfølgelig efter det, siger kommunikationsleder Mads Dirckinck-Holmfeld.

Naturama har plads til 800 gæster, men fredag havde de kun 100.
Naturama har plads til 800 gæster, men fredag havde de kun 100.
Foto: Alex Syrik

De ligger med imellem 40 og 60 procent af de antal gæster, som de har i en sammenlignelig periode, siger han.

Hos Østfyns Museer, som blandt andet råder over Vikingemuseet i Ladby, Borgmestergården i Nyborg og Johannes Larsen Museet, oplever man også en markant nedgang.

- Vi har væsentligt dårligere tal, end vi har haft tidligere på dette tidspunkt, siger museumsinspektør Mette Ladegaard Thøgersen.

Kulturminister skal ind i sagen

Hun håber på, at en sommerpakke ligesom sidste år, hvor staten gav halv pris på billetter, kan få folk til at vende tilbage.

Og så foreslår hun, at man måske forlænger ordningen, så den går et stykke ind i efteråret.

- Jeg oplever ikke, at problemet er i skoleferien, så hvis vi skal kompenseres, kunne det være en løsning at forlænge perioden med de lavere priser ind i efteråret.

Noget, som den fynske folketingspolitiker Lars Christian Lilleholt godt mener, kunne være en mulighed.

Han mener, at kulturminister Joy Mogensen (S) skal gå i dialog med kulturstederne og eventuelt se på lempelser.

Han nævner, der er forskel fra sted til sted, og derfor ville man måske kunne se på at lempe hos nogle attraktioner, hvor der er bedre plads og udendørsområder.

Han siger, at Venstre vil følge sagen, så de kan gøre deres til, at det ikke ender med at museer skal dreje nøglen rundt.

Oversigt

    Oversigt