I det fynske folks tjeneste

Efter forsøg: Satser på fyldte tribuner i næste sæson

Efter forsøg med flere tilskuere mener fodboldorganer, at det er forsvarligt at øge tilskuerkapaciteten yderligere.

Kampen Lyngby mod OB 22. juni var en del af det forsøg, der nu lægger til grund for ny udmelding. Foto: Anders Høgh

Tribunerne kan være fyldt til bristepunktet i den kommende superligasæson. I hvert fald hvis det står til Divisionsforeningen, Dansk Boldspil-Union (DBU) og Danmarks Idrætsforbund (DIF).

De har søndag fremlagt en plan, der skal gøre det muligt at have fuld tilskuerkapacitet i næste sæson. Det skriver Divisionsforeningen i en pressemeddelelse.

Læs også OB-kamp udvalgt til forsøg med flere tilskuere 

Planen kommer, efter at der i tre superligakampe, herunder en OB-kamp, for nylig er blevet lavet forsøg. Her blev mere end 500 personer lukket ind på de pågældende stadioner.

Vi kan sektionere, identificere og sikre smitteopsporing på et meget højt niveau i en kontrolleret tilskuerrejse

Fælles udtalelse fra direktørerne i Divisionsforeningen, DBU og DIF

Målet er tæt på normalen

Evalueringen af forsøget - foretaget af repræsentanter fra Rigspolitiet, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed, DBU og Divisionsforeningen - har konkluderet, at der hen over sommeren godt kan afvikles kampe med flere end 500 personer til stede.

- Vi er enormt glade for forløbet omkring testkampe og evaluering. Det har været et fantastisk samarbejde, og vi mener, at forløbet har vist, at vi er i stand til at eksekvere som aftalt. 

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra Claus Thomsen, Jakob Jensen og Morten Mølholm Hansen, der er direktører i henholdsvis Divisionsforeningen, DBU og DIF.

Læs også Fodboldhungrende fans: Alle billetter revet væk på få minutter

- Vi kan sektionere, identificere og sikre smitteopsporing på et meget højt niveau i en kontrolleret tilskuerrejse.

- Derfor er vi overbeviste om, at vi forsvarligt kan øge tilskuerkapaciteten yderligere – og målet er at komme tilbage på noget, som er tæt på normal tilskuerkapacitet med starten af den kommende sæson, lyder det.

Ikke kun for tilskuernes skyld

Det er ikke blot for tilskuernes skyld, at der nu arbejdes på at få fyldte tribuner. Det har afgørende økonomisk betydning for dansk professionel fodbold, at der kommer flere folk på stadion.

- Allerede nu er tabene meget betydelige ved ikke at kunne levere aftalte ydelser til partnere, lyder det i pressemeddelelsen.

- Et afstandskrav på 2 meter betyder mellem 6 og 11 procent kapacitetsudnyttelse på stadion. Enhver virksomhed, der udnytter 6 til 11 procent af sin kapacitet, er ikke bæredygtig.

Familier skal kunne sidde sammen

Af den grund er hovedpunkterne i planen for at få flere tilskuere på stadion blandt andre, at afstandskravet mellem personer skal sænkes fra to til en meter, samt at personer med nær relation - eksempelvis familiemedlemmer - skal kunne sidde samlet som normalt.

Læs også Rival melder OB ude af nedrykningskampen

Divisionsforeningen, DBU og DIF ønsker at indføre disse tiltag allerede fra 8. juli. Det kræver dog en godkendelse fra politisk hold.

I den kommende uge har kulturminister Joy Mogensen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) indkaldt Folketingets politiske ordførere til drøftelser angående dette, fremgår det på Kulturministeriets hjemmeside.