I det fynske folks tjeneste

Efter hård kritik: Krigsskib skal ikke repareres i Estland

Både Venstre-folk og Socialdemokrater har langet ud efter forsvarsministeren i sagen om reparation af et dansk krigsskib på et værft i Tallinn.

Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix.

Af Hans Redder, TV 2 og Jeppe Lykke Hansen
Politikere og personer i rederibranchen, der de seneste dage har brugt vendinger som ”dybt betænkeligt” og ”fuldstændigt barokt” om det faktum, at et dansk krigsskib inden længe skulle sendes til Estland for at gennemgå vedligeholdelse og reparation, kan ånde lettet op.

Fregatten Niels Juel, der er en af Søværnets mest avancerede og slagkraftige skibe, skal alligevel ikke til Baltikum. Værftet i Tallinn, der i første omgang vandt udbuddet på opgaven, har nemlig tirsdag meddelt Forsvarsministeriet, at de ikke kan overholde de pålagte tidskrav – og derfor får værftet alligevel ikke opgaven.

- Det estiske værft har trukket sig fra udbuddet pga. manglende kapacitet til at løse opgaven til tiden. Det betyder, at udbuddet kører videre med de resterende værfter, som alle er danske, meddeler forsvarsminister Peter Christensen (V) i et skriftligt citat til TV 2.

Dermed får både politikere og branchefolk, der har argumenteret for, at det eneste ansvarlige var at lade skibet gennemgå vedligeholdelse i Danmark, deres ønske opfyldt.

Forud er gået et forløb, hvor blandt andet flere fremtrædende Venstre-politikere – heriblandt tidligere forsvarsminister Søren Gade – har langet ud efter Peter Christensen. Sammen med oppositionspolitikere og brancheorganisationen Danske Maritime har de både argumenteret for, at det var vigtigt at sikre arbejdspladser i Danmark – og at der var risiko for blandt andet russisk spionage, hvis man valgte at sende skibet på tværs af Østersøen. 

- Der er en masse militærhemmeligheder, som man skal holde fast i. Og mine informationer er, at der altså render mange russiske spioner rundt nede på det værft, lød det blandt andet tidligere på dagen fra Jan Johansen (S), der er næstformand i Folketingets Forsvarsudvalg.

Læs også Politisk ballade: Fayard snydt for forsvarsordre

I et skriftligt svar til TV 2 tirsdag morgen slog Peter Christensen så fast, at han ikke havde i sinde at udskyde eller ændre beslutningen om at lade værftet i Tallinn løbe med opgaven.

- Hvis dette udbud ikke ordnes nu, kan fregatten ikke bruges operativt, og der er derfor desværre ikke tid til at vente, skrev ministeren blandt andet.

Men nu står det altså klart, at værftet i Tallinn alligevel ikke får besøg af fregatten Niels Juel.

Kritikken fra den danske maritime branche blev udløst af, at det fynske værft Fayard på Lindø bød 9,3 millioner kroner på opgaven, hvilket var to millioner kroner mere end det estiske værft, men forsvarsminister Peter Christensen ville det altså være i strid med EU-retten at undtage reparationsopgaverne for åbent udbud.

Undtagelser fra EUs udbudsregler kan kun ske, hvis der er væsentlige sikkerhedsinteresser på spil.