Efter hårdt pres: Nu ændres Alpereglen

TV 2/Fyn og flere andre medier har sat stor fokus på den såkaldte alperegel, der forbyder landmænd at efterårspløje markerne, hvis de hælder mere end 12. grader. Nu bliver dele af reglen lavet om.

2603 Alpe 2

- Det kommer til at give mig store problemer, og jeg håber, at reglen bliver ændret, sådan sagde landmand Torben Christensen fra Faaborg til TV 2/Fyn for godt 14 dage siden.

Nu går drømmen i opfyldelse for Torben Christensen. Fødevareminister Dan Jørgensen laver nu reglen om.

- Vi har fundet en mere målrettet og fleksibel løsning. Færre marker bliver nu berørt, og landmændene får bedre muligheder for at dyrke vinterafgrøder - samtidig med, at de reelt erosionstruede områder er beskyttet, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Kun for udsatte områder

2603 Alpe

Med lovændringen gælder reglen fremover kun på de steder, hvor risikoen for erosion, jordskred, er størst. Det vil sige skråninger med en hældning på mere end 12 grader, hvor jorden på samme tid er særligt såbar overfor erosion. Det vil altså sige, at loven nu tager hensyn til den enkelte landmands reelle markforhold.

- Med ændringen udpeger vi mere præcist, hvor risikoen for erosion er størst. Vi skal huske, at det er en vigtig indsats, som gør, at jorden i erosionstruede områder kan dyrkes både nu og i fremtiden, siger Dan Jørgensen.

Med de nye regler bliver under 250 hektar landbrugsjord berørt af erosionskrav mod tidligere 1.000 hektar.

Det er et EU-krav der forpligter den danske regering til at tage forholdsregler mod jorderosion.