I det fynske folks tjeneste

Efterår på vej

Hård blæst fra nord kan mandag skabe problemer for trafikanterne på de store broer.

Ugen set med meteorologiske briller byder på klassisk efterårsvejr med hård blæst, nattetemperaturer i nærheden af frysepunktet og så endnu en genkomst af nærmest sommerlige dage.

- Vi får typisk dansk efterårsvejr, men efterhånden til den lune side, konstaterer Thyge Rasmussen, vagtchef ved DMI.

Mandagen skal dog lige overstås, for den byder på en del blæst, og over Storebælt vil vinden være så kraftig, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fraråder kørsel over broen med høje og lette køretøjer indtil klokken 15.

- Der blæser en nordenvind, som ude over vandet har kulingstyrke, og netop vind fra den retning er ret kritisk for Storebæltsforbindelsen, fordi den blæser lige ned gennem bæltet, så der bliver det ekstra mærkbart, forklarer Thyge Rasmussen.

Vinden kan måske også blive et problem for køretøjer på Øresundsbroen, men ikke i samme grad. Allerede mandag aften begynder vinden dog at aftage i styrke, og det bliver en stille og klar nat.

- Den kolde polarluft, som vinden har trukket med sig fra det mellemste og nordlige Skandinavien, bliver hængende i nat og derfor får vi de laveste temperaturer i lang tid ned til tre grader. Lokalt vil der i Jylland være lidt rim i græsset tirsdag morgen og visse steder også tågebanker, lyder det fra DMI's vagtchef.

Men det bliver kun til en enkelt kølig nat. Tirsdag drejer vinden om i det vestlige hjørne, og den bringer lun luft med sig fra de britiske øer.

Tirsdag, onsdag og torsdag bliver det cirka 16 grader varmt med en blanding af sol, skyer og småbyger.

Onsdag bliver ugens våde dag med op til 10 millimeter regn. Nedbøren rammer Jylland natten til onsdag og breder sig herefter langsomt til resten af landet.

Fredag begynder temperaturen at nærme sig 20 grader, og weekenden kan blive rigtig fin.

- Et højtryk presser sig på vestfra til næste weekend, og det kan give mere sol lørdag og søndag, siger Thyge Rasmussen.