Eksamensangst er et stigende problem

Et stigende antal unge under uddannelse oplever eksamensangst. Men det skyldes ikke et fagligt pres, men derimod de unges præstationskrav til sig selv.

-

Et stigende antal unge under uddannelse oplever eksamensangst. Men det skyldes ikke et fagligt pres, men derimod de unges præstationskrav til sig selv.

På flere fynske skoler oprettes kurser, der skal lære eleverne at stresse af når der er eksamen, og ligeså mange steder må unge gå forgæves, fordi kurserne hurtigt bliver fyldt. På Syddansk Universitet oprettede man allerede for 10 år siden den type kurser. I dag er der 2x8 hold og behovet er stadigt stigende.

Angst også hos yngre elever
Men det er ikke kun på de videregående uddannelser problemet kendes. På Svendborg Gymnasium er et hold med 13 elever nu oprettet, og en hel del er blevet afvist, oplyser studievejleder Lene Magnussen. Det samme gælder Tornbjerg Gymnasium, Vestfyns Gymnasium og Odense katedralskole.

Lægger pres på sig selv
Gymnasiepsykolog Lene Iversen mener ikke problemet skyldes f.eks. adgangskarakter til universitetet: \"Der er en øget opmærksomhed omkring eksamensangst og eleverne stiller enormt store forventninger til sig selv.\" Eksamensangsten er nået så langt at flere får hjerteregulerende medicin for at stoppe det, fortæller Lene Iversen.

Lene Iversen er i færd med at skrive en bog om problemet, og heri giver hun følgende råd for at undgå eksamensangst:

Hvis du oplever at \"klappen er ved at gå ned\". Sig til eksaminator, at du lige har brug for at samle dig lidt. Tving dig selv til at stoppe dine katastrofetanker: \"det går aldrig....\" ved at rette din opmærksomhed mod følgende:

- se dig omkring i lokalet og koncentrer dig om hver enkelt hvid ting - sig dets betegnelse inden i dig selv (dør, tavle, tænder etc.)

- og/eller ret opmærksomheden mod dine fødders kontakt med jorden, og hvordan det føles. Forestil dig at der evt. gror små rødder ud under fødderne.

Ved at koncentrere dig ganske kort om noget helt andet stopper du nemlig den onde cirkel !

Benyt enhver lejlighed på studiet, derhjemme, i læsegrupper på at stå frem og træne en \"eksamen\" - brug evt. videokamera.

Og husk - det er \"kun en eksamen\". Prøv at se eksamen i forhold til de mere vigtige ting i livet, fx. det at være rask, at have gode venner eller en dejlig kæreste.