I det fynske folks tjeneste

Ekspert om Kjærsig-opslag: Problematisk udmelding

Præst Anders Kjærsig kritiserer biskop Tine Lindhardt i et Facebook-opslag. Det er problematisk, mener ekspert.

- Hvad er det ledelsen vil? Er biskoppen bange for mig? Er hun misundelig? Er hun nervøs eller blot magtorienteret og dermed har et ubændigt behov for at tryne præster? Jeg ved det ikke.

Sådan skriver Anders Kjærsig, der er sognepræst i Nørre Søby Sogn, i et Facebook-opslag rettet mod biskop Tine Lindhardt. Biskoppen har ifølge opslaget indkaldt Anders Kjærsig til mere end syv tjenestelige samtaler på tre år. 

Kristine Garde er ekspert i kirkejura, og hun mener, at udmeldingen på Facebook er problematisk.

- Det fremgår af præsteløftet, at præsten skal optræde over for sin biskop på en sådan måde, at det ikke giver anledning til begrundet klage. Spørgsmålet er så, hvor grænsen går, og hvem der afgør det i de enkelte tilfælde, siger hun.

Hun forklarer, at biskoppen nu står over for at finde ud af, hvordan hun skal forsvare sig mod magtmisbrug. Her må Tine Lindhardt tage 'uortodokse' metoder i brug, mener eksperten.

- Det forekommer mig, at sagen er gået i hårdknude, når præsten er blevet indkaldt til syv tjenstlige samtaler uden tilsyneladende at have fået tildelt en sanktion. Præsten virker så usikker og bekymret over biskoppens håndtering af sagen, at det måske var en overvejelse, at hun bad en kollega om at overtage tilsynet med præsten et par år, så sagen ikke eskalerer yderligere. Det ville måske være bedst for begge parter.

Biskop Tine Lindhart vil ikke forholde sig til den konkrete sag. I en mail til TV2/Fyn skriver hun dog:

- Hvis der er en konflikt eller en sag, håndteres det bedst med samtale. Så helt generelt vil jeg i givet fald tage en samtale med præsten for at drøfte sagen og høre præstens opfattelse. Præsten har mulighed for at tage sin tillidsrepræsentant eller en anden bisidder med til samtalen. Samtalen er afklarende og ofte vil samtalen løse sagen. Hvad der sker hvis samtalen ikke løser sagen, kan jeg ikke udtale mig generelt om. Det vil afhænge af sagens karakter, skriver hun.

Se Facebook-opslaget herunder: