I det fynske folks tjeneste

Ekspertens fem råd: Sådan undgår du svindel med skins

Mange børn og unge samler på elektroniske samlerobjekter i spil, der kan være flere tusinde kroner værd. De bliver byttet og handlet med, men når man handler på internettet, risikerer man at blive snydt.

Det er særligt våbnene i spillet som Counter-Strike, man køber og handler de elektroniske "skins" til. Nogle skins kan løbe op i mange hundredetusinder kroner. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Digitalt udstyr og elektroniske samlerobjekter i populære spil som Counter-Strike og Fortnite. Det er noget, der giver respekt hos kammeraterne, hvis man har det nyeste eller det mest sjældne. Akkurat ligesom fodboldkort var det for ældre generationer. 

Derfor er det et kæmpe marked at bytte og sælge med disse elektroniske genstande, men det er desværre også et kæmpestort marked for svindlere og hackere, der stjæler de dyrtkøbte såkaldte skins. I almindelig omtale i gaming miljøet kaldes det, at man er blevet scammed.

Sådan skete det eksempelvis for 12-årige Tristan Greve fra Faaborg. Han fik stjålet skins til en værdi af 20.000 kroner. Formentlig af en hacker fra Rusland.

Læs også Counter-Strike: Russiske hackere stjal 20.000 kroner fra 12-årige Tristan

Lars Esmarch er redaktør på hjemmesiden scammed.dk, som rådgiver børn, unge og forældre, når de er blevet snydt med skins. Han oplever, at to ud af tre henvendelser handler om, at børn er blevet hacket.

Svindlet eller hacket

De unge handler med skins på facebookgrupper og på officielle og trygge hjemmesider, der er online-markeder, hvor man både kan købe og sælge sine egne skins. Fælles for de online-markeder er, at man skal logge ind med sine fortrolige log-in-oplysninger til Steam, som er det sted, hvor ens samlerobjekter (skins) bliver opbevaret elektronisk. 

Overordnet set kan man blive snydt - eller scammed, på to forskellige måder. Den ene er en almindelig handel med en anden bruger, som snyder penge eller skins ud af dig. Ofte er det falske profiler.

Læs også Counter-Strikefinale hjemme i kælderen: - Det er fedt, at vi i det mindste kan spille sammen

Den anden måde, man kan blive scammed på, er at blive hacked. Det foregår ofte ved det, man kalder API scams, hvor en hjemmeside efterligner en officiel og tryg hjemmeside. Når man først er logget ind på den falske hjemmeside, forsvinder ens skins meget hurtigt derefter. 

Hos spiludgiveren Steam, som opbevarer de værdifulde elektroniske skins, er der derefter ikke meget hjælp at hente. Der står sort på hvidt i deres regler, at de ikke returnerer stjålne skins under nogen omstændigheder.

Gode råd til at undgå at blive snydt

Lars Esmarch er foruden redaktør på scammed.dk også ansat hos Center for Digital Pædagogik, hvor forældre kan søge om gode råd og viden om deres børns færden på internettet. Han fortæller, at det kan ske for både børn og professionelle e-sportsudøvere.

Læs også Tre råd til dig med børn, der gamer

- Og det siger noget om, at det er mega komplekst, udspekuleret og organiseret. Derfor er det ekstremt vigtigt hele tiden at være opmærksom på, hvilke sider man logger ind på, og at man aldrig skal lade nogen narre sig til at logge ind på et site, man ikke kender, fortæller Lars Esmarch.

Han har fem gode råd, som man bør følge, når man handler med skins.

Fem råd, når du handler med skins

 1. Log aldrig ind med dine steam-oplysninger på et site, du ikke stoler 100 procent på. Man kan kun blive udsat for API-scam, hvis man selv kommer til at logge på et sted.
   
 2. Vær kritisk over for alle bud, du får på skins og byttehandler: Er det for godt til at være sandt? Så er det det ofte også.
   
 3. Vær opmærksom på, om den person, du diskuterer handler med, er ægte. Ofte bliver ofre snydt af, at scammeren har oprettet en 'faker-profil', hvor de efterligner kendte og/eller tillidsvækkende tradere. Når du skal vurdere en profil på Facebook, er der nogle ting, der kan være gode at tjekke. Med tiden vil du ikke skulle tænke aktivt over det, da det kommer til at sidde på rygraden, men i starten er det godt at følge en tjekliste:  

  a) Kig på profilbilleder: Er alle billederne af samme person? Hvornår blev det ældste billede lagt op? Hvis der kun er relativt nye billeder, kan det være et tegn på, at profilen er falsk.

  b) Hvor mange venner har profilen? De fleste på Facebook har flere hundrede venner, og derfor kan det være et advarselstegn, hvis en profil har under 100 venner. Tjek også, om du kan finde vedkommendes forældre eller anden familie på vennelisten. Det gør du ved at søge på personens efternavn, hvorefter familie bør dukke op. Hvis deres profiler også ser ægte ud, er profilen formentlig rigtig.

  c) Hvor mange oplysninger er der på siden? Det er et godt tegn, hvis vedkommendes arbejde eller skole står der, og hvis der er andre ting, der kan bruges til at sikre, at det er en rigtig person, der er bag profilen.
   
 4. Før du sender penge for skins, skal du sikre dig, at alle oplysninger stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at sende penge via MobilePay, skal du sikre, at navnet på Facebook og navnet på MobilePay stemmer overens. Hvis du bliver bedt om at overføre via PayPal, bør du sikre dig, at vedkommendes navn indgår i PayPal-mailadressen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du faktisk er ved at sende pengene til den person, du skriver med, bør du passe på, da du kan være ved at blive udsat for det, der hedder tredjemandsscam.
   
 5. Brug en mellemmand. I de fleste facebookgrupper, hvor man diskuterer handler med skins, er der officielle mellemmænd, der holder på pengene, indtil skinnet er blevet afsendt, hvorefter vedkommende sender pengene til sælger – så bliver handlen mere sikker for begge parter. Det er vigtigt, at du kun bruger en mellemmand, hvis du for eksempel kan se, at en populær trading-gruppe på Facebook har en liste over officielle mellemmænd, der er oprettet af en admin eller moderator. For at sikre dig mod en falsk mellemmand bør du være 100 procent sikker på, at ham, du skriver med, er den samme person som ham på listen. Nogle mennesker scammer nemlig ved at udgive sig for at være mellemmænd. Tjek også, om mellemmandens profil ser legit ud. Det kan du gøre ved at følge de råd, der allerede er nævnt her i guiden.