Elever strejker for sex på skemaet: - De fleste har deres debut som 16-årig, så det er utrolig vigtigt

Gymnasiealderen er lige så vigtig som grundskolen, når det kommer til at modtage seksualundervisning, mener eleverne, der torsdag demonstrerede for sagen.

Sex skal på skoleskemaet. Sådan lyder budskabet fra mange af landets gymnasieelever. 

Derfor nedlagde flere af dem torsdag undervisningen. I Faaborg var slagsange og selvskrevne skilte dog skiftet ud med en skærm, der blandt andet streamede debattør og psykolog Louise Kjølsens egne erfaringer fra demonstrationen på Christianshavn Gymnasium ud til de omkring 1500 deltagende over hele landet.

- Selv om vi er et lille gymnasium og der måske ikke er så mange, der deltager, så synes vi, at det er megavigtigt at vise, hvad vi mener, siger Marinella Madsen, næstforperson i elevrådet på Faaborg Gymnasium.

- De fleste unge har deres debutalder, når de er 16 år, altså i starten af gymnasiet. Det kan for eksempel ske til gymnasiefester. Så det er utrolig vigtigt at lære sine grænser at kende.

Det var en alternativ demonstration, hvor en gruppe elever fulgte den store demonstration og debatterne i København på storskærm.
Det var en alternativ demonstration, hvor en gruppe elever fulgte den store demonstration og debatterne i København på storskærm.

Stadig en masse spørgsmål

I folkeskolen er seksualundervisning obligatorisk, men når de unge fortsætter på ungdomsuddannelser er det slut. Eleverne har dog stadig en masser af spørgsmål.

- Jeg tror helt klart, at det er noget med det samtykke, og hvor grænsen går, i forhold til hvordan man kan se, om man har overskredet den, siger Frode Lundgaard.

- Jeg tror, det vigtigste er noget med sikker sex. Jeg føler ikke rigtig, vi lærer noget om det, siger Catalina Dusky.

- Noget med køn og seksualitet, fordi der er så mange forskellige retninger i dag, så man har mulighed for at respektere alle, siger Xenia Rasmussen.

Minister vil gøre seksualundervisning obligatorisk

Dagens demonstration har da heller ikke været for døve ører. I regeringen er man klar til at handle på elevernes ønsker, fortæller børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg synes, det er et meget klart og tydeligt budskab. Seksualvejledning har altid været tyndt i gymnasiet. Jeg kan huske det tilbage fra min egen gymnasietid, hvor vi også kæmpede for det, siger hun.

- I mellemtiden er internettet blevet opfundet. Så behovet for at tale åbent om nogle af de overgrebsproblematikker og samtykkeproblematikker er ikke blevet mindre. Derfor har vi valgt at give eleverne ret.

Ministeren vil i samarbejde med elev- og skolelederforeninger finde en model, så det kan blive en obligatorisk del af undervisningen. Derudover er der afsat to millioner til at udarbejde materiale.

Tilbage på gymnasiet i Faaborg bakker man også op om elevernes ønske.

- Vi har i forvejen talt om at lave nogle nye flerfaglige forløb, hvor vi blandt andet vil have et forløb omkring seksualitet og kønsidentitet. Så der sker noget, men der kunne sagtens ske mere. Og i forhold til det emne, der har været et af de største, så er det det her med at kunne sætte grænser, og der har vi ikke været. Der kunne vi være langt mere skarpe, siger.


Oversigt

    Oversigt