Elever vil have valgretsalderen sat ned efter skolevalg

Forening opfordrer politikere til at lade unge stemme, fra de er 16 år efter et populært demokratiprojekt.

Giv de unge lov til at stemme, så snart de er fyldt 16 år, i stedet for at holde fast i en valgretsalder på 18 år.

Det er budskabet fra Danske Skoleelever oven på torsdagens skolevalg 2015, hvor landets 8. og 9. klasser gik til valg.

- Projektet med skolevalget viser, at det nu er tid til at sænke valgretsalderen til 16 år. Det er vigtigt at udvide demokratiet med de unge, for vi har en vigtig stemme, og den skal man anerkende, siger Miranda Dagsson, formand for Danske Skoleelever.

- Det har været et fedt projekt med meget engagerede skoler, lærere, elever og et engageret ministerium. Det har også vist, at ungdommen stemmer, hvad de mener, og ikke, hvad forældrene mener, tilføjer hun.

Venstre sejrede suverænt ved skolevalget, hvor partiet fik 27 procent af stemmerne og blev landets klart største parti. Samlet fik blå blok 105 mandater, mens rød blok måtte nøjes med 74.

Ifølge lektor og ph.d. på institut for statskundskab ved Syddansk Universitet Klaus Levinsen skal der dog tages en række forbehold for resultatet.

Blandt andet hvordan partierne har promoveret sig på de sociale medier, der ofte er de unges hjemmebane. Derudover kan klassekammerater have en finger med i spillet i stemmeboksen.

- Det kan have været klasseeffekter. Hvis der er en opinionsleder i en skoleklasse eksempelvis, kan det være, at mange i klassen har stemt det samme. Vi ved det ikke, men det er noget, man kan undersøge, siger Klaus Levinsen.

Samtidig kan de unge ifølge lektoren også være påvirket af den folkelige opinion, hvor blå blok i meningsmålingerne i lang tid har været foran rød blok.

Begge forbehold bliver dog afvist af Miranda Dagsson.

- Selvfølgelig kan klassekammerater påvirke hinanden, men sådan er det også i det virkelige liv. Det er ikke kun unge, der er påvirket af omverdenen. Derudover har både de blå og de røde partier været aktive på sociale medier, siger formanden og fortsætter:

- Vi har stemt på baggrund af paneldebatter, diskussioner og mærkesager. Jeg er ligeglad med, om unge stemmer blåt, rødt eller orange, men vi har en plads i demokratiet. Intet taler imod, at vi skulle få lov til at stemme som 16-årige.

Næste skolevalg finder sted i 2017.

Oversigt

    Oversigt