I det fynske folks tjeneste

Emilie samler på døde kattes byttedyr

Fugle, firben og flagermus. Et forskningsprojekt på SDU har henover et år undersøgt, hvad de fynske katte fanger. En af de bedste jægere er 'Loppen' fra Ringe.

Foto: Morten Albek

En studerende på Syddansk Universitet har i sit speciale søgt at kortlægge de fynske kattes jagtadfærd og byttedyr. Emilie Marie Hansen er nu blevet færdig med studiet og har afleveret sit speciale.

- Danske katte er generelt ikke særligt velstuderede. Vi ved, at vores kat går ud og fanger noget, men hvad den fanger, er der ikke nogen, der ved noget om, siger Emilie Marie Hansen.

'Loppen' er særlig

Emilie Marie Hansen har haft 188 katte med i projektet, og en af dem er hunkatten Loppen fra Ringe. Med sine 66 fangster var Loppen en af de katte, der fangede klart flest byttedyr i løbet af det år, projektet løb.

- Jeg synes, det er dejligt, at hun fanger så meget. Hun holder noget fra døren, og hun er stadig meget aktiv, siger Loppens ejer Birgit Bøje Simonsen.

Den erfarne jæger, 'Loppen' Foto: Morten Albek

I gennemsnit fangede hunkattene i undersøgelsen kun syv byttedyr, så Loppen fangede altså langt flere end de fleste. Men det er ikke den eneste grund til, at Loppen er speciel.

- Hun bor på landet, hvor jeg egentlig har fundet ud af, at katte der bor i mindre byer, fanger mest. Og der falder hun også fuldstændigt udenfor, siger Emilie Marie Hansen.

En kæmpe oplevelse

Emilie Marie Hansen Foto: Morten Albek

I alt deltog 188 katte og deres ejere i projektet.

- Det har været en kæmpe oplevelse. Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle ligge under spisebordet og tage halvdøde dyr fra min kat for at putte dem i fryseren, siger Birgit Bøje Simonsen.

Emilie Marie Hansen skal forsvare sit speciale torsdag på Syddansk Universitet i Odense.

Fakta om projektet

  • Baggrunden for projektet var, at undersøge de danske kattes jagtadfærd og byttedyr. Hvorfor er der så stor forskel på, hvor mange byttedyr, kattene fanger? Hvilke byttedyr fanger kattene?
 
  • De fynske katte opfører sig "helt efter bogen" sammenlignet med udenlandske undersøgelser. De fanger, hvad der er tilgængeligt. Det kan være alt fra solsorte og kanariefugle til guldfisk, fuldvoksne rotter og mus.
 
  • 188 katte i 108 husholdninger var tilmeldt. 119 katte i 80 husholdninger fuldførte.
 
  • Hunkatte fanger i gennemsnit syv dyr på et år. Hankatte fanger i gennemsnit ni dyr på et år.
 
  • I alt 1841 fangster blev registreret på 48 uger. Mange af kattene (67) fangede ingenting, de fleste fangede mellem et og 20 dyr, og en enkelt skilte sig ud ved at fange 135 dyr.
 
  • Katte, der er bosat i mindre byer eller i forstæder, fanger væsenligt mere end både land- og storbykatte. 
 
  • Jo ældre katten bliver, jo færre byttedyr hjembringer den. Det er helt efter bogen, sådan opfører udenlandske katte sig også.
 
  • Ingen af kattene i projektet hjembragte truede dyr som hasselmus, men der blev hjembragt både firben og flagermus, der er fredede og sårbare arter.

Kilde: Emilie Marie Hansen, Specialestuderende i biologi på Københavns og Syddansk Universitet