En ægte Valentinsdags-nyhed: Flere bliver gift og færre skilt på Fyn

Kærlighedens dag skaber travlhed hos både specialforretninger og blomsterbutikkerne. Og generelt går det rigtig godt med kærligheden på Fyn.

Blomster og chokolade til min udkårne. 

Lige præcis sådan har mange fynboer tænkt tirsdag, hvor det er Valentinsdag. 

For den amerikanske helligdag, som også er kendt som 'de elskendes helligdag', har skabt travlhed hos både blomsterforretningerne og chokoladebutikkerne. 

- Vi sælger for mellem seks og syv gange så meget som normalt, siger Gitte Høgh Rasmussen, der er daglig leder ved blomsterforretningen Tine P. i Rosengårdscenteret i Odense.

- Folk køber rigtig store rosenbuketter i dag, og gerne langstilkede roser, selvom de er dyre, siger hun.

Det er ikke kun hos blomsterhandleren, at dagen er ekstra god for indtjeningen. 

- Vi er tre personer i butikken i dag, og vi har rigtig travlt, siger chocolatier og ejer af Odense Chokoladehus Thormar Thorbergsson.

Flere vielser og færre skilsmisser

Og det går generelt ganske godt med kærligheden på Fyn. Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2022 blev flere fynske ægteskaber.

I 2022 blev 2.401 fynske par viet. Det er det højeste antal i 11 år. Til sammenligning blev 2.001 fynske par viet i 2012.

Hvis du har glemt at tage hjerteformede chokolader og en buket blomster med hjem til din udkårne, er det ikke sikkert, at det er helt så galt, som man kunne tro.

Det er nemlig ikke kun op til det endegyldige 'ja', at det går godt - der er også markant færre ægtepar, der bliver skilt igen.

i 2022 var der således kun lige over 900 fynske skilsmisser.

Det er et fald på cirka 38 procent fra 2014, hvor flest fynboer afsluttede ægteskabet. 

De store dage betyder noget

Tilbage i blomsterbutikken forklarer Gitte Høgh Rasmussen, at de store dage naturligt betyder meget for specialbutikkerne.

- Det er en god uges omsætning, vi hiver hjem på sådan en dag, siger hun.

Også i chokoladehuset gør højtider - officielle eller ej - en stor forskel for omsætningen. 

- Vi har haft rigtig travlt - både i produktionen og nede i butikken. Vi tjener tre gange så meget, som vi gør på en almindelig dag. Måske endda fire. Det er en stor dag, siger Thormar Thorbergsson. 

Han fortæller, at de på Valentinsdag har mange specialbestillinger, hvor kunderne skal have skrevet bestemte ting på chokoladen.

- Det er en god start på chokoladesæsonen. Vi glæder os altid til den, også fordi folk altid er åbne for at købe noget, de ikke plejer. Så vi kan eksperimentere lidt. 

- Det er en god dag med glade kunder, siger chocolatieren.