I det fynske folks tjeneste

En chance til for Anna og de andre

De har svært ved at sidde stille eller tyde bogstaverne i bøgerne. Men nu får unge op til 30 år en chance til for at hive en uddannelse hjem. Opskriften hedder EGU.

Anna var blevet sparket ud af flere uddannelser. De kunne ikke hjælpe hende. Men det kunne EGU

Anna i køkkenet på Restaurant Torvet

1 af 2

Kokkedrøm

Anna Sørensen havde prøvet et hav af uddannelser - uden succes. Hun er nemlig ordblind. Men i dag står hun i køkkenet på Restaurant Torvet i Svendborg, hvor hun er i praktik som EGU-elev. Hendes uddannelsesforløb er blevet skræddersyet til hende og lægger vægt på det praktiske. Anna Sørensen har en drøm om at begynde på kokkeuddannelsen, når hun er færdig.

- Jeg får jo en fordel i forhold til alle de andre elever. Jeg kan det hele i hånden i stedet for at skulle sidde og læse noget, jeg ikke forstår alligevel, siger Anna Sørensen.

Formålet med EGU-uddannelsen er at få unge, der har svært ved at klare det traditionelle uddannelsessystem til at komme igang med en uddannelse. I dag skal alle kommuner tilbyde de unge en EGU-uddannelse, hvor det tidligere var et valg for den enkelte kommune.

I dag er der omkring 800 EGU-elever i hele landet. Målet er at få tallet op på 1200 i 2010.

Mere fakta


  • Virksomhederne får tre måneders løntilskud, når de ansætter en EGU-elev
  • En ny undersøgelse viser, at hver anden virksomhed ud af 275 adspurgte gerne vil ansætte en EGU-elev
  • Virksomheden er med til at fastsætte længden på praktikperioden
  • EGU spiller en væsentlig rolle for indfrielsen af målsætningen om, at 95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

Læs mere om EGU