muted

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

 

muted

Den første drabssag

Drabet på Ruth og Finn Theisen

Henrik Justesen var stadig ny drabschef, da han i 2007 stod i spidsen for opklaringen af drabet på ægteparret Ruth og Finn Theisen, der blev knivdræbt på deres motorbåd, stukket ihjel med til sammen 20 knivstik, viklet ind i bådens ankertov og smidt overbord i havet omkring Ærø.

Ægteparret sejlede ud fra hjemmet på Strynø med kurs mod Ommel. Båden skulle vises frem for en interesseret køber, men ægteparret forsvandt sporløst derefter.

Den første sag som drabschef blev for Henrik Justesen derfor en sag uden lig.

quote Vi manglede de to ofre, og det betyder meget. Der er mange ting, man kan se ud af ofrene. For eksempel hvor mange gange de er blevet stukket med kniv.

 

Først et halvt år efter drabene blev Ruth og Finn Theisen fundet af fiskere fra Bagenkop på Langeland, da ligene viklede sig ind i deres net.

En 25-årig drabsmand tidstod længe inden da, at han stak ægteparret ihjel, bandt dem med et ankertorv og smed dem i vandet. Sagen kom i oktober 2008 for byretten i Svendborg. Under retssagen kom det frem, at drabsmanden dræbte ægteparret med en lommekniv, han havde bragt med sig om bord. Finn Teisen blev ifølge obduktionen stukket 15 gange både i maven og i ryggen. Ruth Teisen blev stukket fem gange. Kniven var ifølge retsmedicinerne ført med så stor kraft, at der var brud på flere af ribbenene.

Manden, der nu var 26 år, blev, af en enig domsmandsret, kendt skyldig i begge drab og dømt til behandling på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid.

muted

Dobbeltdrabet i Tusindårsskoven

Mordet på Bjarne Johansen og Heidi Nielsen

En forårsaften den 13. april 2011 blev ægteparret Heidi Nielsen og Bjarne Johansen skudt ned af en byge af skud fra en ni millimeter maskinpistol på en aftentur i skoven.

De blev dræbt med henholdsvis 13 og 10 skud. 

- To ganske velfungerende mennesker var ude at gå en aftentur, ligesom vi selv kunne have gjort det, husker drabschefen.

Dobbeltdrabet i Tusindårsskoven i Odense blev Henrik Justesens største sag som efterforskningsleder.

- Det var en kæmpestor sag. Den trak mange tænder ud, og vi kørte næsten i døgndrift.

- Det, der var sket, var så voldsomt, at selv personer fra det kriminelle miljø pludselig gerne ville komme med oplysninger til politiet. 

Dobbeltmorderen

I maj anholdt Henrik Justesen drabsmanden. 

 

Et år efter dobbeltdrabet blev gerningsmanden Vincent Smith kendt skyldig og fængslet på livstid. Han ankede dommen, som i december 2012 blev stadsfæstet af Østre Landsret. 

Efter alt at dømme skød og dræbte Vincent Smith ægteparret, fordi de så ham luske omkring i skoven, mens han var i færd med at afprøve den Husquarna-maskinpistol, han dræbte Heidi Nielsen og Bjarne Johansen med. 

Vincent Smith har siden skiftet navn.

muted

Manden i den røde bil

Piger seksuelt misbrugt på Sydfyn

I efteråret 2012 stod en 11-årig pige af bussen ved Balvej i Øster Skerninge. Hun var på vej hjem fra skolen. Med gymnastiktøjet i en taske på ryggen traskede hun hjemad i regnen. 

En mand kørte op på siden af hende og rullede vinduet ned. Med en forventning om, at bilisten ville spørge om vej, nærmede pigen sig den røde Opel Astra. Hurtigt forstod hun dog, at noget var galt.

Hun satte i løb ind over marken.

Rød bil-fobi

Halvanden år efter dobbeltdrabet i Tusindårsskoven kørte Henrik Justesen rundt i en rød bil, ligesom tusinde andre fynboer gjorde det. Kun én bilist i en rød bil samlede småpiger op og misbrugte dem seksuelt.

Tilbage på den våde mark lå kun gymnastikposen, pigen tabte, da manden indhentede hende. Tasken blev fundet af pigens mor senere samme dag. 

Gerningsmanden blev kaldt 'Manden i den røde bil'. 

Den sag, Henrik Justesen tydeligst husker fra sin 11 år lange karriere som drabschef, var således ikke et drab. Det var, dengang han sammen med alle andre fynboer ledte efter 'Manden i den røde bil'.

quote Der var en rød bil-fobi. Min egen bil var til mekaniker, og jeg følte virkelig, at alle kiggede.

 

 

Godt to uger efter det første sexovergreb slog 'Manden i den røde bil' til igen. Alle spejdede efter gerningsmanden.

I den efterfølgende sommer satte manden ved en fejl ild til sin egen lejlighed i Odense. Hjemmelavede sprængstoffer og en rygsæk pakket med plastikstrips, en dildo og glidecreme vækkede mistanke hos en betjent. Gerningsmanden blev opdaget ved en tilfældighed.

- Vi var slet ikke i tvivl om, at vi havde ham. Kollegerne tog med det samme et mundskrab, og en motorcyklist kørte det til retsgenetisk i København. Allerede dagen efter fik vi oplysninger om, at her har vi manden. 

- Det var en fantastisk oplevelse. Man har det godt i dagene efter sådan nogle forbrydelser bliver opdaget. 

Claus Jensen, der under overgrebene hed Nis Bekker Hansen, blev idømt livsvarig forvaring. Han erkendte sig skyldig. 

muted

Seriebrandene i Odense

Brandstifteren, der hærgede i Dalum

Det lykkedes også chefen for Fyns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet at fange den brandstifter, der huserede i Dalum-kvarteret i det sydlige Odense i årene fra 2014 til 2016.

Der skulle dog gå næsten to år og i alt 22 brande inden gennembruddet.

- Det startede med Carlslund, der var spejderhytten ved siden af Carlslund og Bondestuen. Der var adskillige klubhuse. Der var rigtig mange steder, og det var nærmest ugentligt, at der udbrød brand.

quote Det var svært at skulle stå og fortælle, at han desværre ikke var fanget endnu. Dagen efter var der så endnu en brand. Det er utrolig vanskeligt at finde ord for. Det fyldte meget.

 

Én mand blev i december 2016 sigtet for 14 påsatte brande. Manden blev fældet - ikke for en brandstiftelse, men fordi han onanerede på en terrasse på Fruens Bøge Allé. Den efterladte dna, politiets teknikere med hvide vatpinde tørrede af havestolen, matchede den dna, der blev fundet ved flere brande.

Johnny Christopher Butler blev kendt skyldig i 11 brande og fik fem års fængsel.

Carlslund-branden er fortsat uopklaret.

muted

Den uopklarede sag

Drabet på Henrik Pedersen

Næsten et halvthundrede sager har Henrik Justesten stået i spidsen for at opklare. Én sag ligger dog fortsat arkiveret som uopklaret.

Den 9. marts 2010 blev tre skud affyret i aftenens dunkle mørke omkring midnat. Skuddene fløj gennem ruden på værtshuset Havhesten i Odense og ramte 36-årige Henrik Pedersen i brystet.

Han blev erklæret død lidt i et samme nat. 

Det er aldrig lykkedes at opklare, hvem der affyrrede de tre skud.

quote Vi har lagt utroligt mange timer i sagen, men ikke nok. Hvorfor kan vi ikke få fat i ham? Der er gamle sager, der nager, og dét er en af dem.

 

Otte måneder efter drabet anholdt og sigtede Henrik Justesen en person, men politiet formåede aldrig at løfte bevisbyrden, og manden gik fri efter et halvt års varetægtsfængsling. 

Om bare 14 dage er Henrik Justesens skrivebord på politigården i Odense ryddet. I hjemmet i Svendborg skal han fremover bruge tiden, han før opklarede forbrydelser i, på haven og børnebørn - og så skal hans golfhandikap forbedres.

Mens Henrik Justesen øver holes in one, slår græs og gynger med familiens mindste, håber han, at den ene uopklarede sag, han efterlader sig, med tiden kan opklares af hans efterfølger.