Én liter vand på 6,5 år

Verdens langsomste vandhane er fra Fyn. Egentlig er det ikke en vandhane, men en nanopumpe.

-

Verdens langsomste vandhane er fra Fyn. Egentlig er det ikke en vandhane, men en nanopumpe.

Pumper med supertynd stråle
Det er det fynske biotekselskab Proxeon Biosystems, der om få uger sender et helt nyt instrument på markedet. Det nye instument er en nanopumpe, der pumper væske med så tynd en stråle at den vil være 6,5 år om at pumpe én liter vand - selvom den altså pumper hele tiden!

Ikke til husholdningbrug
Nanopumpen er da heller ikke til husholdningsbrug. Universitetsforskere, læger og medicinalvirksomheder og andre der arbejder med proteomanalyse - analyse af proteingrupper.

Kan udmåle meget små mængder
Den supertynde stråle fra pumpen gør det nemlig muligt, at udmåle meget præcise, og meget små, mængder væske, hvilket giver bedre måleresultater, forklarer udviklingsdirektør Michael Barret Andersen fra Proxeon Odense.

Nemmere at betjene end konkurrenterne
Ideen med nanopumper er ikke ny, men i mod sætning til tidligere apparater er den fynske version langt nemmere at installere og betjene. Professor Ole Nørregaard Jensen fra Institut for Biokemi og Molekylærbiologi ved Syddansk Universitet har haft pumpen på prøve i halvanden måned.
\"Det er ingen overdrivelse at sige, at nogle af de apparater, det konkurrerer med, næsten kræver en særlig ansat til at betjene det\", siger han.

Proxeon håber på at kunne sælge 100 apparater om året, hvilket vil svare til fem procent af verdensmarkedet for ultralangsomme \"vandhaner\"