I det fynske folks tjeneste

Endnu tre prismodtagere bliver en del af HCA-familien

For 22. år i træk er der fundet tre prismodtagere af H.C. Andersen Prisen. To danskere og en kineser løber med æren og bliver tilføjet til familien er mange modtagere.

Foto: H.C. Andersen Priskomite

Fælles for dem alle er, at de har præsteret et arbejde med og omkring H.C. ­Andersen, som har været iøjnefaldende og ikke mindst bidraget til at udvikle kendskabet til den fynske digter i store dele af verden. Og det bliver de nu hyldet for. 

De tre prismodtagere af H.C. Andersen Prisen har til daglig deres gang i Kina og Danmark:

 

Johan de Mylius, Danmark: for sin betydningsfulde og livslange forskning og formidling af H.C. Andersen.

Kasper Købke, Danmark: for sine originale illustrationer til ”H.C. Andersens eventyr”, 2016.

Wenjie Li, Kina: for sin banebrydende forskning i H.C. Andersen-traditionen i Kina.

 

Hyldest siden 1996

Hvert eneste år opfordres H.C. Andersen-kendere til at komme med forslag til kandidater, der skal modtage æresprisen H.C. Andersen Prisen. Det skal være mennesker, der til daglig arbejder med H.C. Andersen på en måde, så kendskabet til ham udvikles og øges. 

Læs også Tre modtagere af HC Andersen Prisen

- Vi er meget glade for dem, vi har valgt. De er meget dygtige i deres arbejde, og vi har valgt dem ud fra det, de kan nu og her. De bliver ikke sammenlignet med tidligere vindere. Vi vurderer dem efter det arbejde, de selv har præsteret, siger Susanne Wiese Kristensen, medlem af H.C. Andersen Priskomite, og fortsætter: 

- Vi ser også på, hvordan de tre vindere klæder hinanden. Der skal være forskellighed i deres tilgang til H.C. Andersen, som viser, at man kan tolke og bruge ham på mange måder. 

Eneste regel, der går igen hvert år, udover kravet om arbejdet med H.C. Andersen, er, at mindst én vinder skal være fra Danmark og én skal være fra udlandet. 

Vinderne fundet i december

I alt har 62 forskellige personer fra 12 forskellige lande modtaget prisen. Det er mennesker, der grundet relevant forskning, undervisning, tegning eller fortælling har gjort en forskel. Det er med andre ord også mennesker, der ikke altid bliver opdaget for deres arbejde, fortæller Susanne Wiese Kristensen.

- Det er mig, der ringer med beskeden, og jeg har aldrig kontaktet én, der ikke blev jublende glad. Jeg tror, det hænger sammen med, at dem, der vinder, ofte sidder lidt for sig selv ude i deres arbejde, og med den her pris bliver de pludselig anerkendt for deres arbejde og en del af én stor H.C. Andersen-familie. 

Den ottemand store H.C. Andersen Priskomité valgte allerede tilbage i december de tre prismodtagere.

Læs også H.C. Andersen prisen uddeles for 20. gang

H.C. Andersen komiteens begrundelse: 

Johan de Mylius
Som professor og forhenværende leder af H.C. Andersen-centret på Syddansk Universitet og især med sine banebrydende bidrag og værker har han fremmet dybdeforståelsen af Danmarks nationaldigter både nationalt og internationalt, i forskerkredse såvel som i den brede offentlighed. Takket hans indsats er Andersens traditionelle image som digter af børneeventyr blevet afmystificeret til fordel for en solid forankring i den moderne litteraturs udvikling.
Hans seneste bog, Livet og skriften, er et sand opus magnum og kan anses som summen af hans livsværk. Titlen er selv et passende motto for en forsker som har dedikeret sit eget liv til skriftens tjeneste.
 
Kasper Købke
En gang i mellem er vi i Priskomiteen vidende til, at en prismodtager indfanger H.C. Andersen i et lærende og fremsynet samtidsudtryk. Heldigvis.
 Et forløb som strakte sig over 5000 timer. Et forløb af sjælden dedikation. Et forløb som var planlagt minutiøst. Et forløb som lykkedes. Samlet set er det, som Kapper Købke, i bogstaveligste forstand, har fået fra hånden med illustrationerne til bogen ”Hans Christian Andersen Eventyr”, en bedrift, som Kasper Købke på smukkeste måde er nået i mål. Til glæde for alle.
Detaljerigdommen i illustrationerne vidner om fordybende respekt og indsigt i Andersens liv og virke. Og vi er sikre på, at Andersen – med sine egne ord – ville have syntes, at Kasper Købke har været ”flittig” – men han havde også været imponeret over de lag, som illustrationerne rummer.
 
Wenjie Li
Med Wenjie Li’s banebrydende ph.d.-afhandling fra 2014 foreligger der nu et gennemarbejdet overblik over H.C. Andersen-udbredelsen i Kina og tillige hermed et overblik over både dens betydning og årsagerne til den. Ikke blot gennemgås den lange række af oversættelser med deres skiftende udfordringer alt efter den samtid, de blev til i. Det dokumenteres bl.a. også, hvorledes H.C. Andersen betød en helt ny eventyr-forståelse i Kina og skabte en hidtil ukendt interesse hos læserne for historiernes personer og deres udvikling. Herved skabtes i langt højere grad end tidligere en form for identifikation med historiernes handling og med en tydelig fascination af deres hele stemning og kunstneriske indhold.
Wenjie Li’s afhandling og den lange række af artikler, hun også har publiceret, rummer ud over dokumentation på Andersens indflydelse også en enestående og nødvendig diskussion af præmisserne for sproglig og kulturel oversættelse mellem europæiske sprog og kinesisk.

 

Prisoverrækkelsen finder sted søndag den 2. april 2017 kl. 15.30 på Odense Teater, og her vil priserne blive overrakt af blandt andet Kulturminister Mette Bock (Liberal Alliance) og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel.