I det fynske folks tjeneste

Enhedslisten udpeger førstekvinde

Enhedslisten dropper den fælles ledelse og vælger for første gang en politisk ordfører. Det bliver 25-årige Johanne Schmidt-Nielsen.

Johanne Schmidt-Nielsen er født og opvokset på Fyn.

Det skal være slut med den kollektive ledelse på den yderste venstrefløj. Enhedslisten udpeger nu for første gang i partiets
historie en politisk ordfører, der får ansvaret for at tegne partiet.

Og det bliver 25-årige Johanne Schmidt-Nielsen, der er født og opvokset på Fyn, bliver partiets frontfigurer. Hun accepterer at gå forrest, men er ikke vild med den tendens, som ledervalget er udtryk for.
 
- Jeg ville ønske, at politik handlede meget mere om politik.Men vi må også erkende, at politik i dag i meget høj grad handler om personer, og det er et vilkår, som vi også bliver nødt til at arbejde ud fra, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Politiken.

Per Clausen bliver gruppeformand for Enhedslisten.

Enhedslisten balancerer på konstant på spærregrænsen og ud over at vælge ledelsen, satser partiet nu på et tættere samarbejde med SF og Socialdemokraterne.

Det hilses velkommen af S-formand Helle Thorning-Schmidt, der tager pænt imod Enhedslistens initiativ.

- Jeg har hele tiden betragtet Enhedslisten som en del af oppositionen og vil selvfølgelig også gerne holde jævnlig kontakt, siger Helle Thorning til Politiken.

Fakta om Johanne Schmidt-Nielsen

Født 1984 i Odense
Næstformand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fra 2002 til 2003
Tidligere fællestillidsrepræsentant for pædagogmedhjælperne på Frederiksberg
Kendt for deltagelse i happenings og aktioner - blandt andet en aktion hvor studerende hældte spaghetti ud på finansministeriets trappe i protest mod nedskæringer af SU
Har siddet i Folketinget for Enhedslisten siden valget i 2007 - valgt med stort personligt stemmetal i Københavns storkreds
Ordfører på bl.a. uddannelse, ligestilling og udlændingepolitik
Medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.
Kilde: Ritzau