I det fynske folks tjeneste

Er det dig?: De motionerer for lidt på landet

Løberen har overhalet fodboldholdet. Det er medvirkende til, at folk på landet nu får for lidt motion. På landet skal der tænkes stort og i samarbejde.

Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix/arkiv

Bor du i en by med færre end 2000 indbyggere og dyrker du ikke motion, så er du ikke i mindretal. Faktisk viser en ny undersøgelse, at halvdelen af borgerne i småbyer under 2000 indbyggere ikke dyrker motion.

Undersøgelsen viser og at borgere i byer som Odense er længst fremme i løbeskoene i Danmark. I de store byer dyrker 67 procent af indbyggerne nemlig sport og motion.

I byer med 2000-15.000 indbyggere falder de motionsaktive til 59 procent. Og så er der småbyerne, hvor den ene halvdel trækker i motionstøjet.

Men er du mellem 20 og 29 år og bor på landet, så går den udadvendte fysiske aktivitet nærmest helt i stå.
Her får bare hver tredje hanket op i sig selv og dyrket motion.

De tørre tal er hentet i undersøgelsen "Danskernes motions- og sportsvaner 2016" fra Idrættens Analyseinstitut (Idan). Og det er KL's nyhedsbrev, Momentum, som er dykket ned i tallene.

Ifølge analytiker Trygve Laub Asserhøj fra Idan er der tale om en klar tendens gennem flere år.

På landet er der langt til alting
Faaborg-Midtfyn Kommune blev i 2011 kåret til Årets Friluftskommune og her har formanden for kommunens kultur- og fritidsudvalg, Lene Høsthaab (V), en forklaring på forskellen mellem land og by. Hun siger blandt andet, at der er længere til alting, når man bor på landet, og at det er en af årsagerne til de lavere tal på landet.

- I de mindre lokalsamfund er afstanden til idrætshal eller svømmehal større. Det kan betyde, at man fravælger en aktivitet eller nøjes med en løbe- eller vandretur i nærheden, siger Lene Høsthaab til Momentum.

At de 20-29-årige motionerer mindst, mener hun, hænger sammen med, at de studerer eller har travlt med at stifte hjem og familie.

Der skal tænkes stort
Ifølge formand Søren Møller fra Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) skal der tænkes i større sammenhænge, hvis idrætten på landet skal have pulsen op igen.

- Tidligere var foreningslivet stærkt på landet. Men i dag er landdistrikterne presset også i takt med fraflytning og lavere børnetal, siger han til Ritzau.

DGI står sammen med fonden Realdania bag pilotprojektet "Landsbyklynger". Her forsøger landsbyer at overleve ved at arbejde sammen om sportstilbud i stedet for, at de alle isoleret bruger kræfter og penge på at holde liv i den lokale hal eller lille håndboldforening.

- Mange steder er det langt bedre, at fem-seks landsbyer går sammen om at få nogle aktiviteter op at stå, frem for at ingenting bliver til noget, siger Søren Møller.

Fakta: Så langt halter unge landboere efter byboerne

Kun hver tredje i 20'erne på landet dyrker motion mod dobbelt så mange i byer som Aarhus, Odense og Aalborg.

Ifølge en undersøgelse af danskernes motionsvaner dyrker folk på landet mindre motion og sport end befolkningen i de større byer.

Så mange procent af de voksne borgere over 16 år dyrker motion:
  •  Hovedstadsområdet: 64 procent
  •  Aarhus, Odense, Aalborg: 67 procent
  •  Byer med mindst 15.000 indbyggere: 64 procent
  •  Byer med 2000-15.000 indbyggere: 59 procent
  •  Byer med færre end 2000 indbyggere: 52 procent.
Tendensen er særlig udbredt for de 20-29-årige. Her dyrker kun 34 procent på landet motion mod 70 procent i de store byer.

Kilder: Idrættens Analyseinstitut og Momentum.