Et Sundere Syddanmark: Million-pris har gjort kæmpe forskel for tidligere vinder

Et Sundere Syddanmark-million har sat ind for at undersøge, om det naturlige mineral selen kan gøre en forskel for mennesker med for lavt stofskifte.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

quote Det har gjort, at vores forskning er blevet kendt i en større kreds

Steen Bonnema, klinisk professor, vinder af Et Sundere Syddanmark-prisen

For forrige års vinder af Et Sundere Syddanmark-prisen har det gjort en stor forskel, at vinde en million til forskning.

Millionen bliver brugt i et projekt, som undersøger, om det naturlige mineral selen kan gøre en forskel for mennesker med for lavt stofskifte.

I Danmark alene er flere end 150.000 patienter i behandling for lavt stofskifte, der må spise piller med kunstigt stofskiftehormon. Men med ny forskning vil man undersøge, om mineralet selen kan ændre noget. 

Camilla Bøgelund Larsen er involveret i projektet og afslutter i disse dage de sidste samtaler med forsøgspersonerne.

Hendes ansættelse som ph.d.-studerende er den direkte konsekvens af, at klinisk professor fra Medicinsk Endokronologi på Odense Universitetshospital Steen Bonnema i 2018 vandt millionen til sit projekt.

- Det har gjort en kæmpe forskel. Det har gjort, at vores forskning er blevet kendt i en større kreds, og det har gjort folk opmærksom på, at der er den her sygdom, der hedder lavt stofskifte, som jo er langt hyppigere end mange ved, fortæller Steen Bonnema.

De har nu været i kontakt med næsten 500 patienter med for lavt stofskifte, der giver data til forskningsprojektet.

- Så hvis man kan forske i det og komme frem til nogle bedre ting, som vi kan tage som patienter, ville det jo være super dejligt. Derfor stiller jeg mig gerne til rådighed, siger stofskiftepatient Ann Kopp.

Nogen får fup-medicin

Forsøgspersonerne er delt op i to grupper, hvor den ene halvdel har fået det naturlige mineral selen udover deres sædvanlige pille med stofskiftehormon. Den anden halvdel har fået placebo. 

Over et år har man også målt immunsystemets funktion og spurgt til forsøgspersonernes livskvalitet.

- Det er for eksempel den træthed, det er koncentrationsbesvær, det kan være muskelsmerter, nogen har problemer med hårtab, fortæller Camilla Bøgelund Larsen.

Tallene sammenlignes med den halvdel, der ikke har fået selen. Undersøgelsen er den største af sin art i verden, og resultatet kan få stor betydning.

- Hvis selen måske kan være med til, at man optager skjoldbruskkirtel-hormonerne bedre, eller at man måske ved at tage selen kan tage mindre medicin. Det er alt sammen med til at gøre os klogere på vores sygdom, siger Bente Lasserre, formand for Stofskifteforeningen.

Vi er utålmodige

Selvom det er over to år siden forskningsmillionen kom i hus, vil den sidste patient først være igennem til juli næste år. 

Herefter skal alle data analyseres, så de første resultater vil først ligge klar om halvandet år.

- Vi er selv utålmodige, og jeg kan godt forstå, at man gerne vil have nogle resultater så hurtigt som muligt, men sådan er det at lave klinisk forskning. Det tager lang tid, fortæller Steen Bonnema.

Camilla: Jeg stemmer

Camilla Bøgelund Larsen har tænkt sig at stemme på et af årets projekter i Et Sundere Syddanmark:

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, at der bliver sat fokus på nogle forskellige forskningsprojekter og patienter, så alle kan være med til at bestemme, hvad der er vigtigt for dem, at der bliver forsket i.

Fakta

To millioner til forskning - du bestemmer 

Et Sundere Syddanmark er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2 Fyn og TV SYD og regionens fem sygehuse. 

Fem forskningsprojekter er med i projektet, og det er op til alle syddanskere at bestemme, hvilke af projekterne, der skal have del i en forskningspulje på to millioner kroner fra Region Syddanmark.

Pengepuljen fordeles med en million kroner til det projekt, der får flest SMS-stemmer, 600.000 kroner til andenpladsen og 400.000 kroner til tredjepladsen.

Vinderen kåres ved et finaleshow på Videnbyen ved SDU i Odense. Showet bliver sendt direkte på TV 2/Fyn og TV SYD tirsdag d. 3. november kl. 18.30. Læs mere om hvert projekt her.

Forskere på OUH er på vej med ny viden om selens effekt på stoftskiftepatienter.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt