EU-kandidat: Danmark skal ikke være EU-duks

Danmark er for ivrige, når det gælder om at indføre EU-lovgivning. Det mener EU-kandidat Christel Schaldemose(S), der efterlyser mere rimelige vilkår for landbruget.

- I stedet for at gennemføre EU-reglerne 100 procent, så gennemfører Danmark dem 120 procent. Vi ligger lige lidt ekstra oven i, og det kan blive en udfordring i en krisetid, siger Christel Schaldemose.

De nye toner fra EU-parlamentarikeren bliver godt modtaget den fynske svineproducent Torben Povlsen.

- Det er fornuftigt og godt at høre. Her i Danmark skal grisene have legetøj, mens de Tyskland kan nøjes med et pendul. Det betyder, at jeg ikke kan drive min bedrift på samme vilkår og lave det overskud jeg skal, siger Torben Povlsen.

1404 schald

Christel Schaldemose understreger at hun ikke ønsker ikke at gå på kompromis med miljø eller dyrevelfærd.

- Men vi er nødt til at tænke mere smart, når vi indfører EU-lovgivning. Der er rigtig mange arbejdspladser i den danske fødevarebranche, og dem skal vi kæmpe for, siger EU-kandidaten.

Fødevareminister Dan Jørgensen er klar til at undersøge om Danmark er for ivrige, når det gælder om at indføre EU-lovgiving.

- Vi laver nu et nabotjek for at se hvordan reglerne bliver tolket i Tyskland, Sverige og Holland, og hvis det viser sig, at vores landbrug ikke har samme vilkår som i nabolandene, så retter vi op på det, siger Dan Jørgensen.

Minsteren melder dog også ud, at i nogle tilfælde er det bevidst, at Danmark indfører EU-regler 120 procent.

- Når det fx gælder brug af pesticider er det helt bevidst, at vi har skrappere regler end vores nabolande, fordi vi ønsker at vi kan drikke vores grundvand uden at det bliver renset, som det gør i vores nabolande, siger fødevareministeren.